Шахматен клуб ЦСКА

                   Ш А Х М А Т Е Н      К Л У Б     ЦСКА     

1421   София, ул. „кап.Андреев” №24 тел. 0898949730  e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

Кратка информация за шахматен клуб ЦСКА

  

Шахматен клуб “ЦСКА” е  регистриран в Софийския градски съд  като сдружение с нестопанска цел през 1998 година. Той e  доброволна обществена организация, която развива  своята дейност в обществена полза в съответствие с  изискванията на Закона за юридическите лица с нестопанска цел. Клубът е вписан в Централния регистър при Министерството на правосъдието.

Основните  цели на ШК „ЦСКА” са да работи за разпространение на знания за шахмата, да организира подготовката  на състезатели и отбори за участие във вътрешни и международни състезания, да провежда масови шахматни прояви, сеанси, семинари  и др.

Клубът може да извършва и стопанска дейност като предоставяне на  рекламни, спортни, педагогически и други услуги, приходите от които могат да се разходват единствено за осъществяване предмета на дейността и постигане на идеалните му цели.

През последните  няколко години резултатите от дейността на клуба стават все по-значими.

          - Клубът развива активна дейност сред учащите сеПрез учебната 2012/2013 година в 40 училища са създадени групи за овладяване на шахмата. В тях се занимават около 400 деца – такава широка дейност не извъшва нито един шахматен клуб в столицата, а навярно и в страната..

          -  Създадена е и школа към самия клуб, в която се работи с по-напредналите деца за постигане на по-високи резултати         

          -  Утвърди се  като празник на малките шахматисти традиционният Финален годишен коледен  детско-юношески турнир за купите на ШК “ЦСКА”. В него през 2011 година взеха участие 182 деца – това е наверно най-масовият детски шахматен турнир в страната.

          -  В резултат на работата на треньорския ни екип  при участието на  клуба в държавните индивидуални и отборни първенства през 2011  година за деца, юноши и девойки по класически, ускорен и блиц шах и  в традиционните авторитетни турнири „Търновска царица” и „Морско конче” бяха завоювани 7 златни, а общо до трето място 18 отличия. Наши състезатели взеха участие в европейското първенство за различните  възрастови групи, проведено в «Албена».

            -  В отборните първенства на страната и на град София  клубът ни стана шампион   при момчетата до 12 години.

            -  Мъжкият и женският отбори на клуба са редовни участници в държавните отборни първенства. През 2010 година те бяха държавни първенци, а през миналата 2011 г. женският зае 3-то място. През 2012 година отборът на ЦСКА-жени се класира на второ място на Държавното отборно първенство в Слънчев бряг!

            - За първи път бе осъществена и международна проява – с клуб от град Солун на разменни начала се проведоха в Дупница и Солун два детски турнира с участието на отбори по 10 състезатели,  като и в двата случая победители станаха   българските деца.

           -  Години наред ШК „ЦСКА” е съорганизатор на софииския гарнизон в подготовката и провеждането на гарнизонните отборни шахматни първенства в София.

ШК „ЦСКА” е инициатор и заедно с софийските шахматни клубове „ИВИС” и „Славия” организатор на Открития шампионат на София – мемориал „Никола Бахаров” – шампионат, какъвто София за разлика от много европейски столици досега нямаше.

Заедно с ШК „Левски” нашият клуб със съдействието на Столичния общински съвет провежда вече трета година масовия шахматен мач на 100 дъски – мач на добрата воля, на спортменското поведение между феновете на двата най-популярни футболни клубове в България.

Богатият вътрешен спортен календар на клуба – веригата открити турнири, полуфиналите и финалът на клуба, участието в състезанията по кореспондентен шах, масовите детски турнири – дава възможност на стотици любители на шахмата от различни възрасти да участват в шахматни състезания, да изпитат въздействието на прекрасната шахматна игра.

Страницата на клуба в Интернет /www.cskaclub.com/ дава богата информация на любителите на шахмата. На цветните снимки в нета могат да  видят себе си състезателите и шампионите на клуба, учасниците в шахматните турнири.

За по-нататъшното развитие на дейността на ШК „ЦСКА” има една основна трудност. Вече няколко години клубът не разполага с постоянна материална база, няма свое макар и скромно помещение за провеждане на мероприятията, предвидени в ежегодните програми и планове, за по-нататъшно разширяване на дейността си сред любителите на шахмата в столица София.

 Натрупаният опит, постигнатите досега резултати, широкият кръг от треньори, организатори, популяризатори и активно съдействащи за шахматното израстване на децата си родители  са гаранция, че и занапред ШК „ЦСКА” ще бъде сред водещите шахматни клубове в страната, един от основните фактори за разширяване и обогатяване на шахматния живот в столица София.

 

За повече информация вижте: http://www.cskaclub.com