Със символична първа копка кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова и кметът на СО – район „Изгрев“ инж. Цветомир Жеков дадоха старт на строителството на православния храм „Св. Пимен Зографски“

Със символична първа копка кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова и кметът на СО – район „Изгрев“ инж. Цветомир Жеков дадоха старт на строителството на православния храм „Св. Пимен Зографски“.

СО – район „Изгрев“ е единственият район в град София, който няма черква. През 2014 година бе създадено църковно настоятелство „Св. Пимен Зографски“, с председател протойерей Антоний Милушев. Бе взето решение новостроящият се храм да носи името на светеца, роден в София през 1540 година.

Идейният проект на храма е дарен от арх. Станимир Димитров, а работният – дарение от арх. Тихомир Казаков.

През 2017 г., с подкрепата на кмета г-жа Фандъкова, Столичният общински съвет взе Решение за учредяване на безвъзмездно и безсрочно право на строеж, което бе ключов момент и отвори пътя за приобщаване и на жителите от района и столицата в приноса за градежа на църквата.

На 16.05.2019г. отец Антоний - председател на Църковното настоятелство към новостроящия храм получи влязло в сила разрешение за строеж на храма от кметът на СО – район „Изгрев“ инж. Цветомир Жеков.

Има открита дарителска сметка в Общинска банка от 2017 г., като с набраните средства до момента бяха разплатени държавните такси по учредяване правото на строеж и таксата за издаване на разрешението за строеж.

„Най-вече искам да благодаря на жителите на района, защото те са хората, които изявяват желанието в тази прекрасна градинка да има и храм“, заяви кметът на София г-жа Фандъкова и поздрави специално кметът на район „Изгрев“ инж. Цветомир Жеков и заместник-председателят на СОС Николай Стойнев за положените усилия строителството на храма в Изгрев да се реализира.

На днешното събитие присъстваха още общински съветници от Столичния общински съвет, зам.кметовете на район „Изгрев“ – арх. Павлета Пеловска и Веселин Петков, жители и гости на района.

Бе отслужен тържествен водосвет с благословението на Негово Светейшество † Неофит Патриарх Български от Негово преосвещенство † Поликарп – епископ Белоградчишки, софийски духовници и протойерей Антоний Милушев.

Присъстващите имаха възможността да се насладят на страхотните танци на дечица от детските градини в района и на изпълненията на квартет „Ермена“.

1

 

 

4

img 3932

img 3933

 

 

 

img 3946