КМЕТЪТ НА СО-РАЙОН „ИЗГРЕВ“ ИНЖ. ЦВЕТОМИР ЖЕКОВ ПРОВЕДЕ СРЕЩА С НОВИЯ ПОСЛАНИК НА РЕПУБЛИКА КУБА Г-ЖА КАРИДАД ЯМИРА КУЕТО МИЛИАН

На 8 януари 2019 г. се състоя разговор на кмета на столичния район „Изгрев“ инж. Цветомир Жеков с извънредния и пълномощен посланик на Куба у нас г-жа Каридад Ямира Куето Милиан.

Инж. Жеков изрази задоволството си от интереса на новия ръководител на тази дипломатическа мисия към района, в който освен посолството на Куба се намират още 12 посолства на държави от четири континента, както и международни организации и двустранни делови институции.

По време на разговора, състоял се в сградата на администрацията на „Изгрев“, кметът инж. Жеков очерта профила на този столичен район в областта на образованието, културата, деловата дейност, спорта, природата и инфраструктурата.

Посланик Куето Милиан беше впечатлена от усилията на СО- район „Изгрев“ да се поддържа жив духът на десетките интелектуалци от изобразителното изкуство и литературата с различни прояви. Бе обсъдена идеята творци от Куба да участват в традиционната Годишна художествена изложба под патронажа на районния кмет Жеков.

Кубинската посланичка сподели радостта си, че сградата на дипломатическата мисия се намира в близост до Борисовата градина и прояви интерес към факта, че една трета от зелените площи на столицата ни се намират на територията на район „Изгрев“.

Кубинската столица Хавана има 11 района и г-жа Куето Милиан изтъкна, че в новата Конституция на страната, която предстои да бъде одобрена с референдума през месец февруари т.г., ще бъде засилено мястото на местното самоуправление в обществено-политическия живот на страната. Това ще открие и възможности за бъдещо патрньорство на СО- район „Изгрев“ с подходящ район на Хавана.

Посланик Куето Милиан изтъкна отличните си впечатления от модерната динамика на София и нейния район „Изгрев“, от съчетаването на модерното строителство с богатите културно-исторически традиции.

В този контекст тя открои с поглед и към Пловдив – Европейската столица на културата, вдъхновила и един от големите кубински поети, свързан дърбоко с България – Николас Гилен, който е написал прекрасното стихотворение „Малка пловдивска балада“ .

В срещата участваха още заместник-районният кмет Веселин Петков и началникът на Отдел „Образование и култура“ Весела Политова.

1

2

3

4

5

6

7

10