„Как да разпознаем измамите и опитите за престъпления в дигиталния свят“ - тематични лекции сред учениците в СО – район „Изгрев“

По инициатива на инж. Цветомир Жеков - кмет на СО – район „Изгрев“, в периода 27.11.2018 г. – 05.12.20185 г. в училищата на територията на района ще се проведат няколко последователни лекции на тема „Как да разпознаем измамите и опитите за престъпления в дигиталния свят“. Идеята за организирането на обучителните лекции с учениците се базира на факта, че темата за киберсигурността към настоящия момент е приоритетна тема за дискутиране, обсъждане и справяне с проблема не само в България, но и в европейската демократична общност.

Лектор по темата е г-н Димитър Тошев, специалист в сферата на измамите при онлайн разплащанията и киберсигурността, с дългогодишен професионален опит при установяване на кредитни измами, фалшифициране на документи и прането на пари в банковата сфера. Той бе специално поканен от г-н Жеков да изнесе лекции по темата в три от училищата в района, заявили предварително интерес за включване.

Инициативата е подкрепена от МКБППМН при СО – район „Изгрев“ и има за цел да запознае учениците превантивно с различните видове измами и опити за престъпления в дигиталния свят, в това число: кражби на самоличност, фалшиви новини, фалшиви фейсбук - профили, измами с банкови карти, фалшиви имейли, компютърни вируси, използването на хора за т. нар. финансови мулета и др. в тази насока.

Лекциите стартираха успешно на 27.11.2018 г. в ПГФК „Княгиня Евдокия“. Следващата седмица предстоят презентациите в СПГЕ „Джон Атанасов“ – на 04.12.2018 г. и 105 СУ „Атанас Далчев“ – на 05.12.2018 г.

Лекциите с обучителен характер ще бъдат проведени при смесени групи ученици от 10 до 12 клас на място във всяко от цитираните училища.

 

 

kiber sigurnost01

kiber sigurnost02

kiber sigurnost03