Дни на народните будители в район „Изгрев“ и Св. Пимен Зографски – патронът на бъдещият храм в района

 

Кметът на СО – район "Изгрев" инж. Цветомир Жеков откри четиридневната поредица "Дни на народните будители" в район „Изгрев“. Той поздрави всички гости с предстоящия светъл празник и акцентира върху значимостта на днешния ден, който посветихме на иконописеца и храмостроител Св. Пимен Зографски. Инж. Жеков подчерта специалното значение, което Св. Пимен Зографски има за район „Изгрев“, базирайки се на фактите, че в района има улица, носеща неговото име, както и училище, чийто патрон е отново той. Не на последно място, кметът спомена, че Св. Пимен Зографски е известен като покровител на българските художници, които празнуват на 3 ноември – денят, в който Православната църква чества неговата памет. Районният кмет посочи, че е горд с това, че в района ни живеят множество художници, скулптури и интелектуалци. 

Инж. Жеков с радост съобщи, че е дошъл моментът, в който ще засвидетелстваме най-високо уважение на Св. Пимен Зографски, като заедно построим така дългоочакваната църква на негово име, която ще бъде и първият храм, който ще носи името на светеца в неговия роден град. 

Районният кмет изказа своята благодарност към Кмета Фандъкова и Столична община, за подкрепата и съдействието във връзка със строежа на църквата и съпровождащите го административни процедури. Гост на мероприятието бе и Николай Стойнев – зам. председател на Столичен общински съвет.

Беше споменато, че от една страна район „Изгрев“ е единственият столичен район, на чиято територия към момента няма изградена църква, а от друга – в София няма църква, която да носи името на съзидателя на множество храмове в Софийската епархия – Пимен Зографски. Този светец е оставил след себе си над 300 църкви и 15 манастира със силата на вярата, словото и проповедта си. Неговият живот все още остава загадка за българските изследователи. Въпреки че за него се знае малко и са известни не много житейски факти, безспорно той е един от най-видните софийски светци, посветили живота си в съхраняването и опазването на християнската вяра в едни от най-тежките времена за българския народ – периода на Османското владичество.

След словото на кмета думата беше дадена на един от членовете на Църковното настоятелство – Борислав Пелов, който презентира проекта за строежа на бъдещия храм.

Последва специално подбраната за жителите на района кинопрожекция на документалния филм „395 г. от успението на Св. Зографски/Софийски”. Всички гости станаха съпричастни към житието, просветната и книжовна дейност на св. Пимен Зографски.

         Официален гост на събитието беше г-н Георги Тодоров – човекът, който изследва житието на светеца. Г-н Тодоров сподели някои любопитни и неизвестни до сега факти за Св. Пимен Зографски.

В края на вечерта инж. Жеков отправи апел към всички жители на района, заедно да построим дългоочакваната църква, както и на тържествения водосвет за новостроящия се храм на 3-ти ноември 2018 г. от 11,00 ч. в градинката до КАТ, където е отредено мястото за строеж.

Вечерта завърши тържествено, огласено от прекрасните гласове на дамите от вокален ансамбъл „Елбетица“, които изпълниха ортодоксалната песен „Св. Тихий“ и песента „Вечеряй Радо“.

Празничните мероприятия по случай Деня на народните будители в район „Изгрев“ продължават всяка вечер до 1-ви ноември включително от 18,00 ч. в големия салон на ул. „Антон П. Чехов“ № 16 А.

Заповядайте!

1 statiq

2 statiq

3 statiq

4 statiq