ХХIII-ТА ГОДИШНА ИЗЛОЖБА НА ХУДОЖНИЦИ ОТ СТОЛИЧНИЯ РАЙОН „ИЗГРЕВ“ 16.05.2018 г.

Кметът на СО-район „Изгрев“ инж. Цветомир Жеков откри ХХIII-та годишна изложба на художници от района в сградата на СТЦ- Интерпред.

Той връчи „Наградата за млад автор“ на Мария Дянкова за скулптурата „Сатир и нимфа“, „Наградата за изпълнение“ получи Росен Тошев за картината „Why Not“ , а „Наградата на Кмета“ бе присъдена на Иван Русев за скулптурата „Издигане от земята“.

Произведенията бяха избрани от жури от Съюза на художниците, което оцени произведения от 55 автори – живопис, графика, скулптора, приложно изкуство.

Откриването на изложбата бе посетено от над 150 души художници, столичани - ценители и любители на изобразителното изкуство.

В словото си районният кмет инж. Жеков изтъкна, че с това събитие в „Изгрев“ започва месеца, в който се обръщаме особено интензивно към българската култура, с мисъл и за нашите Свети Апостоли Кирил и Методий. Бе изразена благодарност на творците, които с цветовете, формите, с духа на своите произведения, продължават една традиция - в „Изгрев“ да изгряват, съзряват и се утвърждават талантите на стотици живописци, графици, скулптори, приложници, както и припомни, че в средата на миналия век тук създали ателиетата си едни от най – големите български художници- Илия Петров, Ненко Балкански, Дечко Узунов, Константин Щъркелов, Никола Мирчев, Златка Дъбова, Стоян Венев, Александър Стаменов и др.

Тазгодишната изложба е посветена на 115 години от рождението на големия български художник Илия Петров, който е живял и творил в район „Изгрев“. Завършил е Художествената академия в София през 1926 г. Специализирал е в Германия, Италия, Франция. Освен изключителните автопортрети, той прави портрети и на много свои известни съвременници интелектуалци. Днес неговото име носи Националната художествена гимназия.

За атмосферата на откриването допринесоха музикалните изпълнения на Мирослава Димитрова, Бояна Андреева, Тина Милкова и Габриела Тодорова.

 

Изложбата може да посетите от 16 май до 15 юни 2018 г. на партера в сградата на Световния търговски център- Интерпред, бул „Драган Цанков“ 36.

01

02

03

05

06

07

08

09

10

11

00000001

12

13

14

15

16

17