Новини

СО – район „ИЗГРЕВ“ домакин на делегация от столицата на Монголия Улан Батор - част 1

На 11 юни 2018 г. се проведе среща на кмета на СО - район „Изгрев“ инж. Цветомир Жеков с Жуков Алдаржавхлан – кмет на район Хан-Уул, член на Общинския съвет на монголската столица Улан Батор и водената от него общинска делегация, която се намира на посещение в София по покана на инж. Жеков.

Визитата е в изпълнение на постановките от подписания през 2014 г. в София „Меморандум за сътрудничество между Район „Изгрев“ и Район „Хан Уул, Уланбаторска община.

Кметът на района предаде чрез своя колега от район „Изгрев“ писмо от кмета на монголската столицата Батболд Сундай до кмета на Столична община Йорданка Фандъкова. Инж. Жеков на свой ред предаде чрез госта от Монголия поздрави и благопожелания от кмета Фандъкова за кмета на Улан Батор.

Жуков Алдаржавхлан и ръководената от него делегация бяха впечатлени от представения от районния кмет инж. Жеков профил на „Изгрев“ - един от най-привлекателните и зелени столични райони, отличаващ се с добре развити икономика, инфраструктура, култура, образование, спорт, околна среда. По време на срещата членовете на монголската делегация проявиха интерес към начина, по който е структурирана Столичната община като административна система, взаимодействието между голямата община и районните администрации, финансирането и начинът, по който се сформира бюджета на районите. Кметовете на „Изгрев“ и Хан-Уул разгледаха системите за функциониране на местната власт в България и Монголия.

Гостите от уланбаторския район Хан-Уул проявиха специален интерес към възможностите за осъществяване на обмяна на опит за дейността, функциите и задачите на районнната администрация.

Голямо внимание у гостите от Улан Батор предизвика представената информация за инфраструктурата в района и в столицата София с фокус върху разширяващата се мрежа на метрополитена, както и по отношение на възможностите за озеленяване и развитие на района в сферата на екологията.

За реализирането на програмата на делегацията от Монголия се ангажира администрацията на Столичната община и лично районният кмет инж. Жеков.

Улан Батор е най-големият град на Монголия. Има 1.5 млн. жители, в който живее над половината от населението на Монголия. Улан Батор е модерна столица на една страна, която през 13 век е била център на Монголската империя. Паметник на кирилицата е бил открит в монголската столица Улан Батор през 2015 г. в рамките на държавното посещение на президента Росен Плевнелиев в Монголия Монументът с букви от славянската азбука е в двора на 118-о училище в Улан Батор.

1

2

3

4

5

6

7

8

Ако си младеж до 29 години и се чудиш какво и накъде… Агенцията по заетостта – покана за концерт

Агенцията по заетостта организира голям концерт за своята младежка аудитория на 8 юни, от 14.30 часа, в парк „Заимов”, София. Събитието е част от голяма информационна кампания, насочена към мотивиране на младите хора за активно поведение на пазара на труда по проект „Готови за работа”. Форматът е продължение на миналогодишната инициатива на Министерството на труда и социалната политика „Спри да циклиш” и се реализира с подкрепата на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.

 

Музикалната програма включва участие на популярните български изпълнители Дара, Дичо и Теди Кацарова, фолклорни изпълнители и детски състави, които ще се погрижат за всеки вкус и общото настроение на присъстващите. Част от забавлението в парка ще бъдат и допълнителни различни изненади – томболи с награди и други интересни игри.

Същевременно младите хора, техните близки и роднини, които проявяват интерес, ще могат да се запознаят на място с разнообразните възможности за започване на работа и подкрепа за заетост от страната на Агенцията по заетостта и нейните местни структури – бюрата по труда. Информационните щандове с материали за успешна трудова реализация и квалифицирани консултанти ще бъдат на разположение по време на цялото събитие.

 Заповядайте!

 Какво: Концерт с Дара, Дичо, Теди Кацарова и други млади изпълнители

 Къде: парк „Заимов”, София

 Кога: 8 юни 2018 г., 14.30 часа

 

Носете своето младежко настроение!

plakat ZAIMOV

 

План за устойчива градска мобилност на Столична община до 2035 г.

Денят на детето в район „Изгрев“

Столична община – район „Изгрев“ организира Забавен детски празник „Защо, кога и от кого са измислени цифрите“ по случай 1 ЮНИ – ДЕНЯ НА ДЕТЕТО. В програмата са включени пиеса с образователен характер, участие на децата, гости на празника, в творческата ни арт-работилница, танци, песни, игри и много забавления!

За доброто настроение и усмивките на децата ще се погрижат актьорите от театър „Забавна наука“ и екипа на районната администрация.

Заповядайте да се забавляваме заедно на 1 юни 2018 г. /петък/ в 10,00 ч. на откритата сцена в градинката при КАТ.

Детският празник е част от Календара на културните събития на Столична община.

33383170 441664329628400 8236344524524224512 n

ОБЯВЛЕНИЕ ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ

                                                                                                На

Задание за изменение на Общия устройствен план на Столична община

приет с Решение № 960/2009 г. на МС – част „Комуникационно-транспортна система-масов градски релсов транспорт”, одобрена с Решение 454/11.08.2017г. на МС, за разширяване на съществуващите линии на Софийски метрополитен, изготвено от екип на Столична община

 

Уведомяваме всички заинтересовани физически и юридически лица, че на основание Заповед № РИВ18-РД09-60/18.05.2018г. на Кмета на район „Изгрев” на 31.05.2018 г. от 18:30 ч. часа в сградата на Направление „Архитектура и градоустройство“, гр. София, ул. „Сердика“ № 5, зала на ет. 3 ще се представи проект на Задание за изменение на Общия устройствен план на Столична община, приет с Решение № 960/2009 г. на МС – част „Комуникационно-транспортна система-масов градски релсов транспорт“, одобрена с Решение 454/11.08.2017г. на МС, за разширяване на съществуващите линии на Софийски метрополитен.

Заданието с графичните материали към него са налични в сградата на районната администрация на адрес: ул. „Атанас Далчев” № 12, стая 12 и на официалната интернет страница на Столична община – район „Изгрев”. След представянето на проекта, писмени становища, мнения или предложения по проект за задание могат да се депозират в срок до 22.06.2018 г. в районната администрация или по електронна поща               < Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. >.

Становища постъпили след 22.06.2018 г. няма да бъдат разглеждани.

След приключване на общественото обсъждане в сградата на Направление „Архитектура и градоустройство“, гр. София, ул. „Сердика“ № 5, зала на ет. 3, ще се проведе заключителна дискусия на 28.06.2018 г. от 18:30 ч.

ЗАПОВЕД    

ХХIII-ТА ГОДИШНА ИЗЛОЖБА НА ХУДОЖНИЦИ ОТ СТОЛИЧНИЯ РАЙОН „ИЗГРЕВ“ 16.05.2018 г.

Кметът на СО-район „Изгрев“ инж. Цветомир Жеков откри ХХIII-та годишна изложба на художници от района в сградата на СТЦ- Интерпред.

Той връчи „Наградата за млад автор“ на Мария Дянкова за скулптурата „Сатир и нимфа“, „Наградата за изпълнение“ получи Росен Тошев за картината „Why Not“ , а „Наградата на Кмета“ бе присъдена на Иван Русев за скулптурата „Издигане от земята“.

Произведенията бяха избрани от жури от Съюза на художниците, което оцени произведения от 55 автори – живопис, графика, скулптора, приложно изкуство.

Откриването на изложбата бе посетено от над 150 души художници, столичани - ценители и любители на изобразителното изкуство.

В словото си районният кмет инж. Жеков изтъкна, че с това събитие в „Изгрев“ започва месеца, в който се обръщаме особено интензивно към българската култура, с мисъл и за нашите Свети Апостоли Кирил и Методий. Бе изразена благодарност на творците, които с цветовете, формите, с духа на своите произведения, продължават една традиция - в „Изгрев“ да изгряват, съзряват и се утвърждават талантите на стотици живописци, графици, скулптори, приложници, както и припомни, че в средата на миналия век тук създали ателиетата си едни от най – големите български художници- Илия Петров, Ненко Балкански, Дечко Узунов, Константин Щъркелов, Никола Мирчев, Златка Дъбова, Стоян Венев, Александър Стаменов и др.

Тазгодишната изложба е посветена на 115 години от рождението на големия български художник Илия Петров, който е живял и творил в район „Изгрев“. Завършил е Художествената академия в София през 1926 г. Специализирал е в Германия, Италия, Франция. Освен изключителните автопортрети, той прави портрети и на много свои известни съвременници интелектуалци. Днес неговото име носи Националната художествена гимназия.

За атмосферата на откриването допринесоха музикалните изпълнения на Мирослава Димитрова, Бояна Андреева, Тина Милкова и Габриела Тодорова.

 

Изложбата може да посетите от 16 май до 15 юни 2018 г. на партера в сградата на Световния търговски център- Интерпред, бул „Драган Цанков“ 36.

01

02

03

05

06

07

08

09

10

11

00000001

12

13

14

15

16

17