Новини

ОБРАБОТКА НА ТРЕВНИ ПЛОЩИ В РАЙОН "ИЗГРЕВ" 13.04.2017г

Извършена обработка на 13.04.2017г. на тревните площи в междублоковите пространства в район "ИЗГРЕВ" срещу кърлежи и гризачи

0011

0022

ПОСЛЕДОВАТЕЛНИ УСИЛИЯ ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА ЦЪРКОВЕН ХРАМ В СТОЛИЧНИЯ РАЙОН „ИЗГРЕВ“

В седмицата преди най-светлия християнски празник Великден, когато пътища ни водят по-често с радост и вяра към църковните храмове, искаме да уверим в продължаващите усилия на СО- район „Изгрев“ за изграждане в нашия столичен район на църква в памет на Свети Пимен Зографски.
По покана на кмета на СО-район „Изгрев“ инж. Цветомир Жеков в районната администрация се състоя работна среща с председателя на Църковното настоятелство „Свети Пимен Зографски“ отец Антоний и членове на настоятелството - г-жа Малина Едрева, която е и председател на Постоянната комисия по образование, култура , наука и културно многообразие в Столичния общински съвет и г-н Борислав Пелов. В срещата участва и заместник-председателят на Столичния общински съвет Николай Стойнев.
Бе обсъден хода на необходимите институционални действия във връзка с построяването на православния храм в пространството при градинката до КАТ в столицата, свързани с правото на строеж, финализирането на проекта за църковния храм в частта „геодезия“, изискуемите регистрации при компетентните държавни органи и редица др. 
Изразена бе благодарност към кмета на СО Йорданка Фандъкова за подкрепата на тази родолюбива идея, както и признателност на арх. Станимир Димитров, от Бургас, който дари на Църковното настоятелство идейния проект за строеж на храма "Свети Пимен Зографски" в столичния район „Изгрев“. 
От съществена важност за успеха на начинанието е ангажиментът на гражданите, които ще бъдат своевременно уведомени при откриването на дарителска сметка. 
Общо бе виждането, че църквата в памет на Свети Пимен Зографски ще бъде културно средище, което ще събира и дарява жителите и гостите на район „Изгрев“ с духовната мощ на големия софийски светец, храмостроител, живописец и книжовник, за укрепване на националната ни идентичност.

velikden n

 

velikden5 n

velikden2 n

velikden3 n

velikden4 n

на 31.03.2017г. е извършена дезинсекция срещу комари-лаврицидна обработка на водоемите на територията на район "ИЗГРЕВ"

На 31 март се състоя тържествен водосвет за съградената чешма в градинката пред административната сграда на СО-район „Изгрев“ на ул. „Атанас Далчев“ № 12

Благородният жест на дарителя за изграждането на чешмата, бившият именит треньор по борба Христо Мирянов, събра на церемонията, организирана от СО-район „Изгрев“, районния кмет инж. Цветомир Жеков, заместник-председателя на Столичния общински съвет Николай Стойнев, Малина Едрева, председател на Постоянната комисия по образование, култура , наука и културно многообразие в Столичния общински съвет, живеещи и работещи в район „Изгрев“ столичани.

Районният кмет инж. Жеков изрази благодарност и признателност за щедростта на Христо Мирянов от името на жителите на столичния район и открои символичния факт, че роденият в село Изгрев Христо Мирянов оставя в именно в район „Изгрев“ траен знак, свързан с водата като извор на жизнена сила и пролетно обновление. Г-жа Малина Едрева подчерта родолюбивия принос на дарителя и припомни, че му бе присъдено званието „Почетен гражданин на София“.

Трогнат от сърдечното посрещане и топлото внимание г-н Христо Мирянов, сподели, че идеята за тази чешма е възникнала в негов разговор с кмета на СО-район „Изгрев“ инж. Жеков, и е била подкрепена от семейство му, което също бе приветствано на церемонията.

Водосветът бе отслужен отец Антоний, който припомни и библейската мъдрост за силата на съграждането за доброто на хората. Свещеникът е председател на църковното настоятелство „Свети Пимен Зографски“, създадено във връзка с предстоящото изграждане на храм в район „Изгрев“ в чест на софийския светец.

Роденият през 1933 г. г-н Мирянов е заслужил треньор на Република България. В 35-годишната му  кариера в ЦСКА негови възпитаници са достигали олимпийски, световни и европейски върхове. През последните години той участва в редица благотворителни инициативи, свързани с църковни храмове в страната, като изграждането на иконостаса на църквата „Св. Георги“ в родното му място.

01

03

02

 

05

06

07

08

04