Новини

Съобщение 16.02.2018г.

СТОЛИЧНА ОБЩИНА ¾ РАЙОН “ИЗГРЕВ”

 

СЪОБЩЕНИЕ

По реда на чл.127, ал.1 от Закона за устройство на територията и на основание Заповед №РИВ18-РД09-32/16.02.2018г. на кмета на Район „Изгрев” за провеждане на  обществено обсъждане на  Проект за подробен устройствен план – изменение на план за застрояване в обхват на УПИ VІ-817, кв.65, м.„ИЗТОК-ИЗТОК-2 част”, техническата служба на районната администрация съобщава на гражданите и заинтересованите лица, че екипът, разработил проекта ще го представи

от 17.00 часа на 28.02.2018г. в общинската зала на ІІ етаж

на ул. “Антон Павлович Чехов” №16а

Копие от проекта и заповедта на кмета са изложени за гражданите на таблото за обявления на І етаж, пред стая №12 в сградата на районната администрация на ул. “Атанас Далчев” №12. Съобщението за общественото обсъждане може да се види и на  интернет-страницата на Столична община (http://www.sofia.bg/), на интернет-страницата на НАГ-СО (https://www.sofia-agk.com/), както и на интернет-страницата на район „Изгрев” (http://www.so-izgrev.bg).

Обяснителна бележка 

Заповед 

ПУП 

Да съградим храм "Св. Пимен Зографски"

Скъпи съграждани от район "Изгрев", столичани и гости на София,
Ще имаме свой православен храм " Св. Пимен Зографски". След многомесечни усилия на СО-район "Изгрев" и лично на районния кмет инж. Жеков в нелека административна процедура, осигуряване на безплатен строителен проект, сега е ред на всички ни. Да разтворим сърцата си и да участваме в дарителската кампания, която започна Църковното настоятелство.
Нашият принос ще бъде вграден в духовното средище на Софийския иконописец, храмостроител и книжовник, канонизиран като светец - Пимен Зографски. Той ще ни дава сили, закрила и благослов.
Банковата сметка, открита от Църковното настоятелство, гарантира прозрачно, честно и целесъобразно оползотворяване на Вашите средства.
Благодарим Ви!

lice2

grab

 

 

 

Съобщение

СТОЛИЧНА ОБЩИНА ¾ РАЙОН “ИЗГРЕВ”

 

СЪОБЩЕНИЕ

По реда на чл.127, ал.1 от Закона за устройство на територията и на основание Заповед №РИВ18-РД09-24/01.02.2018г. на кмета на Район „Изгрев” за провеждане на  обществено обсъждане на  Проект за подробен устройствен план – изменение на план за застрояване в обхват на УПИ ІІ-113, кв.68, местност „ИЗТОК-ИЗТОК”, техническата служба на районната администрация съобщава на гражданите и заинтересованите лица, че екипът, разработил проекта ще го представи

от 17.00 часа на 14.02.2018г. в общинската зала на ІІ етаж

на ул. “Антон Павлович Чехов” №16а

Копие от проекта и заповедта на кмета са изложени за гражданите на таблото за обявления на І етаж в сградата на районната администрация на ул. “Атанас Далчев” №12. Съобщението за общественото обсъждане може да се види и на  интернет-страницата на Столична община (http://www.sofia.bg/), както и на интернет-страницата на район „Изгрев” (http://www.so-izgrev.bg).

Кметовете на столичният район „Изгрев“ и на район „Кисела вода“ в Скопие очертаха насоки за бъдещо сътрудничество

Кметът на СО-район „Изгрев“ инж. Цветомир Жеков проведе на 23 януари т. г. среща с намиращия се по негова покана в София кмет на район „Кисела вода“ в Скопие - Филип Темелковски и водената от него делегация, включваща и председателя на Двестранната Стопанска камара. В разговора в сградата на администрацията на СО - район „Изгрев“ участва и извънредният и пълномощен посланик на Р Македония у нас Н. Пр. Марян Гьорчев.
Инж. Ц. Жеков и Филип Темелковски откроиха, че посещението когато България председателства Съвета на ЕС, е в духа и на ратифицирания от парламентите в София и Скопие Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония. Те подчертаха волята си чрез проекти между районите на двете столици да допринесат за изпълване със съдържание на този документ.
Кметът на СО – район „Изгрев“ предаде чрез госта от Република Македония поздрави от Кмета на Столична община Йорданка Фандъкова до новоизбрания кмет на Скопие Петре Шилегов.
Филип Темелковски беше впечатлен от представения от районният кмет инж. Жеков профил на „Изгрев“ - един от най-привлекателните столични райони в областта на икономиката, инфраструктурата, културата, образованието, спорта, околната среда, открояващ се и с посолствата на 14 държави от 4 континента, между които и дипломатическата мисия на Република Македония.
Гостите от скопския район „Кисела вода“ проявиха специален интерес към възможности за осъществяване на обмяна на опит за дейността, функциите и задачите на районнната администрация в рамките на добрите практики и предизвикателства пред местната власт в района на столица на държава от ЕС.
Голямо внимание у гостите от Скопие предизвика представената информация за традиционната Годишна изложба на художници от район „Изгрев“, под патронажа на кмета Жеков, с желание и за гостуване на творец от „Кисела вода“ в следващо издание на експозицията. Кметът Филип Темелковски предложи български представители да участват в традиционния летен фестивал в район „Кисела вода“ в Скопие.
Бе обсъдена и идея за установяване на контакт между детския „Шахматен клуб ЦСКА“ , който се намира в „Изгрев“ , и шахматна щкола в район „Кисела вода“.
Кметът на район „Кисела вода“ Филип Темелковски отправи официална покана към кмета на СО-район „Изгрев инж. Цветомир Жеков за скорошно посещение в столицата на Република Македония, която бе приета с радост и благодарност.

26962080 2018738731729504 1488655554237943931 o

 

19243121 2018738811729496 7399998744076371309 o

26952072 2018738548396189 2085926614114543533 o

26910964 2018739038396140 7456276117442170927 o

26962071 2018738938396150 5437782036949176066 o

Столичният район "Изгрев" е представен в луксозен Справочник за София

Столичният район "Изгрев" е представен в луксозен Справочник за София, специално издание във връзка с българското председателство на Съвета на ЕС. Изданието е на български и английски език.

Район „Изгрев” е една от най-привлекателните и предпочитани за живеене части на столицата София. Той заема площ от около 4,78 кв. км (4780 дка) и е разположен в югоизточната част на града. 
Като един от 24-те столични района, „Изгрев" включва кварталите жк „Изток", жк „Изгрев" и жк „Дианабад".
Населението на района наброява над 40 000 жители. В рамките на столицата районът е втори по екологичен показател „ниво на озелененост" — 70 кв.м. на жител. Тук се намира и част от представителния столичен парк „Борисова градина", както и Ловният парк.
Исторически името на район „Изгрев" е свързано с живота и дейността на Петър Дънов, наричан от последователите си Учителя или Беинса Дуно. Той е основател на религиозно-философско учение, което се самоопределя като „езотерично християнство". Тук се намира Градината с гроба на Петър Дънов. Мястото е обявено за исторически паметник на културата с национално значение. Създаденото от Учителя Бяло братство купува Баучеровите поляни и изгражда обиталището наречено „Изгревът". Общо около 350 души от 11 националности са били първите „жители" на „Изгрева" през 20-те години на миналия век. Днес градината представлява уникален кът в българската столица.
Районът е изключително комуникативен и с много добре развита инфраструктура, открояваща се с две Метростанции.
Тук централни офиси имат водещи компании в производството, търговията и услугите, банковото и застрахователното дело, строителството, 1Т услугите, хотелиерството и ресторантьорството. Много чуждестранни фирми и компании развиват успешна дейност в различни сфери. В „Изгрев” има голям брой бизнес сгради, сред които са световния търговски център „Интерпред”, бизнес и търговски център „Sopharma Business Towers” и сградата „Litex tower”. 
Сгради и институции, които придават характерен облик на района са Телевизионната кула, парк-хотел “Москва”, Националната следствена служба, СДВР – КАТ, НАЦИД, Институт по микробиология на БАН, Национален център за информация и документация (НАЦИД), Централна научно-техническа библиотека, Български институт по метрология (БИМ), Патентно ведомство на Република България, Български институт за стандартизация, Институт по биоразнообразие и екосистемни изследвания /БАН/ , Държавна комисия по стоковите борси и тържищата. 
Важна особеност на района е съсредоточаването на 14 посолства на държави от четири континента: Аржентина, Германия, Куба ,Руската федерация, Република Македония,
Ливанската република, Азербайджанската Република, Виетнам, Република Корея ,Монголия, Япония, Ирак, Судан, Пакистан, както и Представителства на международни организации / Световната банка / и двустранни делови институции / Германо-българската индустриално-търговска камара/.
Богат и разнообразен е профилът на района в областта на образованието с пет училища, между които Професионалната гимназия по електроника „Джон Атанасов“, Немско училище София, както и осем детски градини. 
„Изгрев“ предлага интересни възможности за отдих и спорт в Национален спортен комплекс “Диана”, в обновената зала „София“, на нова Стрийт фитнес площадката „Кактус» /в градинката при КАТ /, в Шахматен клуб ЦСКА.
„Изгрев“ съхранява паметта и творчеството на големи български художници, които са част от неповторимия дух на този столичен район, където те са живели и творили. Тук още в средата на миналия век са създали ателиетата си едни от най – големите български художници: Ненко Балкански, Дечко Узунов, Илия Петров, Константин Щъркелов, Никола Мирчев, Златка Дъбова, Стоян Венев, Александър Стаменов и др. Техните ателиета и домове са били магнит за интелигенцията десетилетия наред. Домът на живописеца Ненко Балканки бе превърната в иновативен проект Къща - музей за литература и превод.
И днес, едва ли има друго място в София като район “Изгрев”, където да живеят и работят толкова много творци. През 1996 година бе открита първата им изложба. Интересът и обществената значимост на това културно събитие го превърна в традиция и утвърди Годишната майска изложба на художници от район „Изгрев“.
Духът на традициите имат мостове към съвременността в Народно читалище „Николай Хайтов - 1936“ и в Народно читалище „Добри Чинтулов – 1935”.
В този столичен район са живели и творили и други именити български интелектуалци, които се почитат с улици и площади, носещи техните имена като Атанас Далчев, Радой Ралин, Апостол Карамитев.
На територията на район "Изгрев" се намират редица здравни заведения като Многопрофилната болница за активно лечение по неврология и психиатрия. Акредитирана университетска болница "Свети Наум", 15 ДКЦ, Университетска болница "Софиямед".

19961280 2018281828441861 713944227196095570 n

 

26814890 2018281865108524 565097834652316739 n

26991680 2018281958441848 9215642087713175875 n