Новини

СЪОБЩЕНИЕ ОТНОСНО ЗАТВАРЯНЕ НА УЛ.ТИНТЯВА 12.12.2018 г.

Столична община – район „Изгрев“ Ви съобщава, че във връзка с изпълнение на строително-монтажни работи ще бъде затворена ул. „Тинтява“ на 12.12.2018г. в участъка от ул. „Тодор Стоянов“ до ул. „Райко Алексиев“ за периода от 09.00ч до 12.00ч. Затварянето на ул. „Тинтява“ е съгласно проект по част „ПБЗ“ съгласуван с КАТ и Дирекция „Управление и анализ на трафика“ към Столична община.

„Децата с любов към птиците“- инициативата продължава

На 07.12.2018 г., в продължение на инициативата „Децата с любов към птиците“, кметът на район „Изгрев“ – инж. Цветомир Жеков и зам. кметът Веселин Петков, заедно с децата от ІІІ „б“ клас на 105 СУ „Атанас Далчев“, с класен ръководител г-жа Вержиния Иванова и директорът на училището – г-жа Цветанка Костадинова, закачиха вече изработените от тях хранилки за диви птици в двора на 105 СУ „Атанас Далчев“ и в градинката при КАТ.

В инициативата активно се включиха г-жа Мариана Вълчева – представител на Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/, както и представители на районната администрация – г-жа Евелина Стоянова – секретар на МКБППМН, г-жа Весела Политова – началник отдел „Образование“, г-н Георги Видров – началник отдел ПНАИОЧР.

Малките приятели на птиците от 105 СУ бяха много развълнувани от поставянето на хранилките в компанията на кмета на района. Децата нетърпеливо питаха и за закачането на къщичките за птици, което предстои в началото на следващата година.

В инициативата „Децата с любов към птиците“ ентусиазирано се включиха и децата от IV „в клас“ от 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“, с класен ръководител г-жа Теодора Иванова, придружени от заместник-директора г-н Симеон Ангелов.

Те, заедно с представителите на районната администрация и експерта от БДЗП, поставиха хранилки за птици в двора на своето училище и на площад „Радой Ралин“.

Хранилките за птици, семената и останалите пособия за инициативата са осигурени със съдействието на МКБППМН при СО – район „Изгрев“.

Целият екип на районната администрация благодари на всички деца, които участваха в благородната кауза и разчита на тях за поддържането на хранилките и редовното им зареждане със семена, които ще им бъдат своевременно осигурявани от район „Изгрев“.

 

1

2

3

4

5

 

6

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

„Как да разпознаем измамите и опитите за престъпления в дигиталния свят“ – завършиха тематичните лекции сред учениците в СО – район „Изгрев“ с обучение в 105 СУ „Атанас Далчев“

Лекциите по киберсигурност, които стартираха на 27.11.2018 г. с учениците от ПГФК „Княгиня Евдокия“, бяха успешно проведени и в другите две училища, заявили желание да бъдат включени в програмата. В СПГЕ „Джон Атанасов“ обучението бе на 04.12.2018 г. , а на 05.12.2018 г. се състоя и последната лекция в 105 СУ „Атанас Далчев“.

Лекциите с обучителен характер бяха проведени при смесени групи ученици от 10 до 12 клас на място във всяко от цитираните училища.

Идеята за организирането на обучителните лекции с учениците от трите училища е провокирана от актуалността на темата за киберсигурността, която се явява приоритетна, с оглед зачестилите измами и опити за престъпления в дигиталния свят, в това число: кражби на самоличност, фалшиви новини, фалшиви фейсбук - профили, измами с банкови карти, фалшиви имейли, компютърни вируси, използването на хора за т. нар. финансови мулета и др. в тази насока.

По инициатива на инж. Цветомир Жеков – кмет на СО – район „Изгрев“, на 05.12.2018 г. и в 105 СУ „Атанас Далчев“ се проведе лекция на тема „Как да разпознаем измамите и опитите за престъпления в дигиталния свят“. Лекции на същата тематика бяха проведени на 04.12.2018 г. в СПГЕ „Джон Атанасов“ и ПГФК „Княгиня Евдокия“.

Инициативата се проведе по идея на инж. Цветомир Жеков – кмет на СО – район „Изгрев“ с подкрепата на МКБППМН.

1

2

3

Младежки доброволчески отряд „Изгрев“ 05.12.18г

На 05.12.2018 г., СО – район „Изгрев“ в партньорство с Главна Дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” /ГД ПБЗН/ реализираха съвместна инициатива по случай Международния ден на доброволеца.

Събитието се състоя в двора на СПГЕ „Джон Атанасов“, където Младежкият доброволчески отряд „Изгрев“, съвместно със служители на ГД ПБЗН направи “Демонстрация по случай”.

На демонстрацията присъстваха: инж. Полина Костова – директор на СПГЕ „Джон Атанасов“, инж. Цветомир Жеков – кмет на СО – район „Изгрев“, Веселин Петков – зам. кмет на СО – район „Изгрев“ и екип от районната администрация, комисар Николай Николов – директор на ГД ПБЗН, старши комисар Красимир Шотаров – директор на дирекция „Оперативни дейности“ към ГД ПБЗН, главен инспектор Костадин Чифлигаров – началник сектор „Доброволни формирования“ към ГД ПБЗН, Силвия Петрова – инспектор в сектор „Доброволни формирования“ към ГД ПБЗН, Ралица Тодорова – инспектор в сектор „Доброволни формирования“ към ГД ПБЗН и комисар Калоян Милтенов – началник на 01 РУ – СДВР, заедно със своя екип.

Специално за мероприятието в двора на гимназията влезе пожарникарска кола с пълното оборудване, с което трябва да разполагат пожарникарите. По време на демонстрацията младежите от Доброволчески отряд „Изгрев“, съвместно със служители на ГД ПБЗН, направиха симулации на кризисни ситуации със спасяване на човешки животи и гасене на пожар.

След прецизното изпълнение младите доброволци получиха от инж. Цветомир Жеков – кмет на район „Изгрев“, специално изработени за отряда тениски. Доброволците бяха наградени и от Директора на ГД ПБЗН с почетна грамота и пожарникарски дрехи.

 

1

 

2

3

5

6

7

8

9

10

11

13

14

15

16

„Децата с любов към птиците“

По идея на инж. Цветомир Жеков – кмет на район „Изгрев“ на 04.12.2018 г. успешно стартира инициативата „Децата с любов към птиците“ за поставяне на хранилки и къщички за дивите птици.

Малките приятели на птиците – учениците от ІІІ „б“ клас на 105 СУ „Атанас Далчев“, с класен ръководител г-жа Вержиния Иванова, успешно изработиха и заредиха със семена 18 хранилки за диви птици.

Някои от децата оцветиха със специално предвидени за целта бои част от къщичките за птици, които ще бъдат закачени в периода на гнездене на дивите птици (м. януари-февруари, 2019 г.). Освен децата, към работилницата за хранилки се присъединиха още учители, родители, г-жа Мариана Вълчева –представител на Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/, както представители на районната администрация – г-жа Евелина Стоянова – секретар на МКБППМН и г-жа Весела Политова – началник отдел „Образование“.

Децата с нетърпение очакват поставянето на хранилките, планирано за петък, 07.12.2018 г., когато заедно с кмета на СО – район „Изгрев“ ще закачат хранилки в двора на 105 СУ и в градинката при КАТ.Малко след това на същия ден децата от ІV „в“ клас на 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ ще закачат останалите 15 готови хранилки в двора на 119 СУ, пред район „Изгрев“ и на площад „Радой Ралин“.

Тази инициатива има за цел от една страна подхранване и подслоняване на някои от дивите пойни птици през зимата и от друга – възпитаване у децата на любов, грижа и хуманно отношение към пернатите с цел превенция на агресията и жестокостта към животните.

Идеята на инициативата е да прерасне в традиция като ежемесечно от СО – район „Изгрев“ се осигуряват семена на училищата, за да могат учениците да зареждат хранилките на птиците. Поставените хранилки ще бъдат отбелязани на интерактивната карта на БДЗП за хранилки, къщички и поилки.

1

2

3

4

6

Финал на Седмицата на турнирите по проект „Мини тенис в детските градини в район „Изгрев“ 29.11.2018 г.

Финал на Седмицата на турнирите

по проект „Мини тенис в детските градини в район „Изгрев“

 

Днес, 29.11.2018 г. в 10,30 ч., се проведе финалното състезание от Седмицата на турнирите в ДГ № 34 „Брезичка“.

Събитието се превърна в изключително вълнуващ спортен празник за децата от трите детски градини в кв. „Дианабад“ – ДГ № 34 „Брезичка“, ДГ № 30 „Радецки“ и ДГ № 49 „Радост“.           

Малките домакини от ДГ № 34 по стара българска традиция посрещнаха своите връстници от съседните две детски градини и останалите гости с питка и сол. Всички заедно се насладиха на специално подготвената празнична програмакоято започна с прекрасен танц на чаровните мажоретки от група „Слънчице“ и приветствие от професионалния малък водещ Кристиян от същата група. След приветствените слова Кристиян даде думата на зам.-кмета на район „Изгрев“ – Веселин Петков. Той беше много впечатлен и развълнуван от посрещането на децата и с удоволствие даде старт на игрите с демонстрация по мини тенис на маса с Явор от четвърта група в ДГ № 34.

                    Събитието продължи със срещи между децата от трите детски градини, които показаха наученото до момента. Игрите донесоха на всички присъстващи много радост, забавление, усмивки и положителни емоции.

                    Спортният празник завърши с традиционното награждаване от заместник-районният кмет на всички участници в проекта.

По време на проекта “Мини тенис на маса в детските градини в район “Изгрев” за пореден път бяха затвърдени отлично изградените партньорски отношения между районната администрация и ръководството на детските градини в района. Директорите изразиха своята радост и благодарност за реализирането на проекта, определяйки го не само като поредната успешна съвместна инициатива, а и като фактор за превръщането на тенисът на маса в неизменна част от ежедневните игри и забавления на децата.

Успешното реализиране на проекта създаде условия в дългосрочен план за развитие на допълнителна извънкласна спортна дейност в седемте детски градини на територията на район “Изгрев”.

 

 

1

3

4

5

6

7

 

8

 

9

 

10

 

11

 

12

13

14

15

Младежки доброволчески отряд „Изгрев“

По инициатива на инж. Цветомир Жеков – кмет на СО – район „Изгрев“ в периода 25.11.2018 г. – 05.12.2018 г. стартира първият етап на обученията на Младежкия доброволчески отряд „Изгрев“ за бъдещи доброволци към пожарната.

Младежкият отряд е първият по рода си на територията на Република България. Сформиран е по предложение на кмета на район „Изгрев“, отправено към кмета на Столична община – г-жа Йорданка Фандъкова във връзка с чл. 40, ал. 4 и на основание чл. 41 от Закона за защита при бедствия.

Обученията на участниците в доброволческия отряд се провеждат от служители на Главна Дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението /ГД ПБЗН/, съгласно утвърден от ректора на академията на МВР учебен план.

Младежите, участници в проекта са ученици от горен курс на следните училища на територията на район „Изгрев“: СПГЕ „Джон Атанасов“, 119 СУ „Академик Михаил Арнаудов“ и ПГФК „Княгиня Евдокия“.

Първото практическо занятие на  доброволците се състоя на 25.11.2018 г. в 04 Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението /РС ПБЗН/, София. Младежите бяха запознати отблизо с професията пожарникар. На място им бе разяснено от служителите на дежурната смяна за особеностите около организацията на дейността в службата, техническото снаряжение и основните задължения в смяната. По време на учението на учениците бе предоставена възможност да изпълнят някои от основните действия на пожарникарите и да изпробват тяхното оборудване.

          Финалът на първия етап на обучението с младите доброволци ще бъде отбелязан на 05.12.2018 г. – Международния ден на доброволеца, когато в СПГЕ „Джон Атанасов“ от 13,00 часа Младежкия доброволчески отряд „Изгрев“ ще проведе „Демонстрация по случай“, съвместно със служители на ГД ПБЗН.

 46722166 2236079306403458 4209126408879865856 o

46800583 2236078773070178 2013358639753986048 o

46810559 2236087983069257 3522369702414254080 o

46831092 2236077683070287 3518803865946292224 o