Новини

Открит урок в 105 СУ „Атанас Далчев”

На 05.12.2017 г. в 105 СУ „Атанас Далчев” с учениците от 2.б клас се проведе открит урок за направата на хранилки за птици. На урока присъстваха представители на СО – район „Изгрев”, на Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/, родители на децата, учители и ръководството на 105 СУ в лицето на г-жа Цветанка Костадинова – директор на училището. Идеята „заедно да направим хранилки за пернатите ни приятели” въодушевяваше и интригуваше учениците. Знанията, които децата показаха за птиците по време на часа бяха впечатляващи. Всички активно се включиха в теоретичните и практически занятия и с помощта на класния ръководител – г-жа Иванова, представителя на БДЗП – г-жа Вълчева и на присъстващите родители, направиха хранилки за птиците, давайки им своето „зрънце любов”.

hranilki01

 

hranilki02

hranilki04

Поредна стъпка към изграждането на църква в район "Изток". Тържествен водосвет за бъдещия православен храм "Св. Пимен Зографски" в район "Изгрев" на 3 ноември, когато се почита паметта на софийския светец будител, иконописец и храмостроител.

На 3 ноември 2017 г. се състоя тържествен водосвет в памет на Свети Пимен Зографски на мястото, където в район „Изгрев“, ще бъде издигнат православен храм, носещ името на софийския светец, храмостроител, иконописец и книжовник.
Водосветът бе отслужен от Отец Антоний, председател на Църковното настоятелство при новостроящата се църква. Той отправи и топли думи на благодарност към кмета на СО- район „Изгрев“ инж. Цветомир Жеков за последователните усилия, благодарение на които вече е приключила процедурата по нанасяне на обекта в кадастъра, както и е внесен доклад в Столичния общински съвет за отстъпване на право на строеж. 
В тържеството в пространството при КАТ се събраха десетки жители и гости, между които и народният представител Александър Ненков. 
Обща беше радостта, че народният будител Свети Пимен Зографски ще носи, чрез църковния храм с неговото име, Божията благословия и ще бди за духовността, мира, спокойствието и благоденствието в столичния район „Изгрев“.
Изразена бе убедеността, че това благородно начинание ще бъде взето присърце и ще обедини усилията и на жителите в района и в столицата, в името на ценностите на родолюбието и вярата. Представителите на Църковното настоятелство посочиха, че скоро ще бъде окрита дарителска сметка за построяването на църквата.
На 3-ти ноември, когато се чества денят на Българския художник, чийто патрон е иконописецът-светец Пимен Зографски, район „Изгрев“ се гордее с многобройните големи майстори на изобразителното изкуство, които са живели и творили в тази част на столицата, както и със съвременните живописци.
За тържествената атмосфера на церемонията допринесоха и песнопенията на хора към храма „Св. Николай“.

pimen001

 

pimen01

pimen02

pimen03

pimen04

pimen05

pimen06

pimen07

pimen08

pimen10

Покана за 3 ноември за бъдещата църква "Св.Пимен Зографски".

Покана за 3 ноември, 12.00 ч. в градинката при КАТ на тържество за бъдещата църква "Св.Пимен Зографски".

Уважаеми жители на "Изгрев", скъпи столичани,
районната администрация и лично кметът инж. Цветомир Жеков активно работят са осъществяването на проекта за изграждането на църковен храм на софийския светец Пимен Зографски.
Ще се радваме да бъдем заедно на 3 ноември от 12.00 ч.
Очакваме ви!

cyrkva