Новини

Инициатива за превенция на трафика на хора и употребата на психоактивни вещества се провежда в училищата на територията на СО – район „Изгрев“

По инициатива на кмета на СО – район „Изгрев“, инж. Цветомир Жеков, в качеството му и на председател на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните и със съдействието на началника на 01 РУ – СДВР, комисар Калоян Милтенов, се реализира инициатива за превенция на трафика на хора и употребата на психоактивни вещества (ПАВ) в училищата на територията на района.

Днес се състояха първите лекции с десетокласници от 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ на теми „Трафик на хора“ и „Вредата от употребата на психоактивни вещества“.

В ролята на лектори влязоха служителите от СДВР: инспектор Петър Петров, група „Детска престъпност“, инспектор Людмил Тодоров, трета група „Палежи и проституция“ – 8-ми сектор и инспектор Петьо Петков, сектор „Наркотици“.

До края на седмицата предстоят срещи и с учениците от 11 ОУ „Св. Пимен Зографски“ (на 12.03.2019 г.), 105 СУ „Атанас Далчев“ (на 13.03.2019 г.), ПГФК „Княгиня Евдокия“ (на 14.03.2019 г.) и СПГЕ „Джон Атанасов“ (на 15.03.2019 г.).

img 2335

img 2336

img 2337

img 2339

Честит 8-ми март!

Уважаеми дами,

За мен е удоволствие да Ви поздравя по случай 8-ми март - Международния ден на жената. Пожелавам Ви да бъдете обичани и обичащи, все така с упоритост да преследвате мечтите си и да преодолявате с лекота предизвикателствата на живота.

Вие сте нашето вдъхновение, копнеж и сила. Вие сте очите, с които виждаме красотата на света. Бъдете до нас във всеки един момент от живота ни, защото имаме нужда от Вас!
Нека женската обич, топлина и усмивки винаги да озаряват света!

Честит 8-ми март!

инж. Цветомир Жеков,

кмет на СО – район „Изгрев“

8mart01

105 СУ „Атанас Далчев“ в район „Изгрев“ посрещна заедно с районния кмет инж. Жеков и Н. Пр. Наргиз Гурбанова избрания от посланика на Азербайджан “Посланик за един ден“.

По съвместна инициатива на посланика на Република Азербайджан д-р Наргиз Гурбанова и кмета на СО – район „Изгрев“ инж. Цветомир Жеков, четвъртокласници от 105 СУ „Атанас Далчев“ се срещнаха с Гергана Георгиева - избрана от дипоматическата мисия на Азербайджан по проекта „ Посланик за един ден „.

Конкурсът „Посланик за един ден“ се организира за втора поредна година от дамите от Дипломатическия корпус в България, по идея на посланичката на Великобритания. Инициативата се провежда по повод Международния ден на жената - 8 март и дава възможност на млади български момичета да влязат в ролята на дамите- посланици.

Срещата в 105 СУ„Атанас Далчев“ е резултат от отличните отношения, които СО-район „Изгрев“ поддържа с 13-те посолства от 4 континента, които се намират на територията на нашия район, между които и дипломатическата мисия на Азербайджан. Нейният ръководител д-р Наргиз Гурбанова проведе първата си среща с инж. Цветомир Жеков непосредствено след пристигането си в България преди 3 години, по време на която беше очертано бъдещото сътрудничество.

Тази година в ролята на „Посланик за един ден“ на Азербейджан влезе 15-годишната Гергана Георгиева от Видин, която учи „Компютърна техника и технологии“ в Професионална гимназия „Асен Златаров“. По този повод тя заедно с преподавателя си по Информационни технологии г-жа Десислава Цокова, изнесе открит урок на учениците от 4г клас с класен ръководител г-жа Мария Стоилкова. Децата научиха повече за технологиите, програмирането и роботиката. Най-голям интерес за учениците бе демонстрацията на Гергана как се изработва робот, както и видео от състезание по роботика, в което тя участва заедно със съучениците си от Видин.

На събитието присъстваха освен кметът инж. Жеков, Н. Пр. г-ж Гурбанова, зам.- кметът на СО – район „Изгрев“ Веселин Петков, началникът на отдел „Образование“ Весела Политова, посрещнати от домакините - г-жа Цветанка Костадинова – директор на 105 СУ „Атанас Далчев“ и преподаватели.

 

img 2272

img 2288

img 2290

img 2310

img 2315

Педагози от Латвия, Гърция и Финландия гостуваха в СО – район „Изгрев“

На 06.03.2019г. в административната сграда на СО – район „Изгрев“ гостуваха педагози от Латвия, Гърция и Финландия. Те са в страната по покана на директора на 29 ОДЗ „Слънце“ г-жа Елвира Омайникова, като партньори по проект Еразъм +. В общината гостите бяха посрещнати от зам.-кметът на СО – район „Изгрев“ Веселин Петков и директорът на дирекция „Образование“ Весела Политова.

По време на срещата бяха обсъдени добрите практики в сферата на предучилищното образование от страните-участници в проекта, както и насърчаването и развитието на умения в ранна детска възраст.

Проектът Еразъм+ е на тема „From north to South for Better Understanding Europe“.

Идеята се отнася до реализирането на образователна програма за ритъм и музика за деца. Ние споделяме различни методи, за да съчетаем движение, музика, изкуство и език. Тази програма позволява синтезирането и представянето на прости и сложни ритмични мотиви. Ще използваме ударни музикални инструменти и перкусии. Изследването показва, че ритъмът и музиката са важни за ученето, зреенето и оформянето на балансирана личност на децата и им помага да подобрят училищното си представяне. Детската ангажираност с музика увеличава техните способности, отговаря на техните нужди и като цяло е от полза на личния живот на индивида“, сподели директорът на 29 ОДЗ „Слънце“ г-жа Елвира Омайникова.

  img 2225

img 2227

img 2229

img 2232

img 2243

Уважаеми жители и гости на СО – район „Изгрев“

В навечерието сме на една от най-значимите дати в историята на нашата Родина – 3-ти март. Символ на осъществените мечти, на успехите от борбите, които е водил народа ни, на едно ново начало. Дата, който ни зарежда с порива за дълг и патриотизъм. 

Нека посрещнем Националния празник на България достойно и със самочувствие, да предадем на децата си завета да тачат, съхраняват и обичат Родината си, да градят с разум и сърце, отговорно и вдъхновено своя нов, по-добър и красив свят, за да бъде в сигурни ръце бъдещето на страната ни.

Поклон пред величието на всички знайни и незнайни мъже и жени, дали живота си за свободна България!

Честит празник!

 

инж. Цветомир Жеков,

кмет на СО – район „Изгрев“

bulgaria

34 ДГ “Брезичка“ гостуваха в районната администрация по случай празникът на Баба Марта

По покана на кмета на СО – район „Изгрев“, инж. Цветомир Жеков, дечица от 34 ДГ “Брезичка“ гостуваха в районната администрация по случай празникът на Баба Марта, бележещ символично идването на пролетта и прераждането на природата.

Специални гости на празника бяха дамите от спортен клуб „Изток“, които заедно със служителите на районната администрация се насладиха на тематично подбраните песни и танци на децата от градината.

Слънчевите дечица от 34 ДГ „Брезичка“ показаха артистичните си заложби като започнаха с изпълнение на кукерски танц за „Доброто и злото“. Представянето им продължи с традиционна българска ръченица, а непосредствено след това, децата поднесоха ръчно изработени от тях мартеници на служителите и дамите от спортен клуб „Изток“.

Специално за кмета Жеков, талантливите деца бяха изработили, изцяло от естествени материали, карта на Република България, която му поднесоха, заедно с българския флаг по случай наближаването на Националния празник - 3 март.

Малко по-късно, в двора на районната администрация, малчуганите закичиха дръвче с грижовно изработени от тях мартеници, а подканени с тъпан от талантливата си учителка г-жа Нина Йорданова, поведоха традиционно българско хоро. На него, в знак на приемственост между поколенията, се хванаха и заиграха млади и стари.

Кметът на района, инж. Цветомир Жеков, поздрави малките изпълнители от детската градина и раздаде на всички символични подаръци по случай празника, както и книжки с лично послание от него.

На финала, малките гости поздравиха присъстващите с песента „Де е България“.

Районната администрация благодари на директора на ДГ № 34, г-жа Теодора Йосифова и на учителките от групата - г-жа Йорданова и г-жа Иванова, за добрата организация, прекрасното представяне на децата и желанието, с което показаха наученото в детската градина.

dsc05402

dsc05442

img 1974

img 2136

img 2182

img 2151

Санитарно кастрене на клони и отсичане на сухи или опасни дървета се извършва в част от Лесопарковата част на парк „Княз Борисовата градина“

Санитарно кастрене на клони и отсичане на сухи или опасни дървета се извършва в част от Лесопарковата част на парк „ Княз Борисовата градина“, в зоната между булевардите „Драган Цанков“, „П. Яворов“, „Цариградско шосе“ и ул. „Незабравка“.

Целта е да се предотвратят инциденти и наранявания от паднали дървета.

Въз основа на ландшафтна таксация изготвена по искане на Столична община от научно изследователски сектор към катедра Лесовъдство на Лесотехническия университет е извършено маркиране на дърветата от Междуведомствена комисия и е издадено разрешително за тяхното премахване или кастрене.

Част от дърветата в парка са сухи и създават предпоставка за инциденти, а кастренето се прави с цел да се подобри състоянието на дървото, като то няма да попречи да се възстановят клоните след година или две, поясняват експертите.

Инвентаризация на дървета в тази част на Борисовата градина не е правена от 1991г.

С цел безопасност на преминаващите граждани, мероприятията по отстраняване на опасните и сухи дървета се извършват покрай по-главните алеи на парка и второстепенните такива, с ширина не по-малка от 2.5 м. Работи се в ивици, обхващащи от 25 м. навътре от двете страни на алеите.

Контролът по изпълнението на лесокултурните дейности се извършва от Дирекция „Зелена Система“ – СО, а сечта - от специализиран екип на общинското предприятие „Управление на общински земи и гори“, като членовете му са облечени със специализирано обозначаващо работно облекло.

Изрязаните дървета и клони се извозват до Инсталацията за компостиране на биоразградими отпадъци „Хан Богров“, като от тях ще се произвежда компост.

0

1

2

3

4

5

7

8