Новини

ОБЯВЛЕНИЕ ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ

                                                                                                На

Задание за изменение на Общия устройствен план на Столична община

приет с Решение № 960/2009 г. на МС – част „Комуникационно-транспортна система-масов градски релсов транспорт”, одобрена с Решение 454/11.08.2017г. на МС, за разширяване на съществуващите линии на Софийски метрополитен, изготвено от екип на Столична община

 

Уведомяваме всички заинтересовани физически и юридически лица, че на основание Заповед № РИВ18-РД09-60/18.05.2018г. на Кмета на район „Изгрев” на 31.05.2018 г. от 18:30 ч. часа в сградата на Направление „Архитектура и градоустройство“, гр. София, ул. „Сердика“ № 5, зала на ет. 3 ще се представи проект на Задание за изменение на Общия устройствен план на Столична община, приет с Решение № 960/2009 г. на МС – част „Комуникационно-транспортна система-масов градски релсов транспорт“, одобрена с Решение 454/11.08.2017г. на МС, за разширяване на съществуващите линии на Софийски метрополитен.

Заданието с графичните материали към него са налични в сградата на районната администрация на адрес: ул. „Атанас Далчев” № 12, стая 12 и на официалната интернет страница на Столична община – район „Изгрев”. След представянето на проекта, писмени становища, мнения или предложения по проект за задание могат да се депозират в срок до 22.06.2018 г. в районната администрация или по електронна поща               < Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. >.

Становища постъпили след 22.06.2018 г. няма да бъдат разглеждани.

След приключване на общественото обсъждане в сградата на Направление „Архитектура и градоустройство“, гр. София, ул. „Сердика“ № 5, зала на ет. 3, ще се проведе заключителна дискусия на 28.06.2018 г. от 18:30 ч.

ЗАПОВЕД    

ХХIII-ТА ГОДИШНА ИЗЛОЖБА НА ХУДОЖНИЦИ ОТ СТОЛИЧНИЯ РАЙОН „ИЗГРЕВ“ 16.05.2018 г.

Кметът на СО-район „Изгрев“ инж. Цветомир Жеков откри ХХIII-та годишна изложба на художници от района в сградата на СТЦ- Интерпред.

Той връчи „Наградата за млад автор“ на Мария Дянкова за скулптурата „Сатир и нимфа“, „Наградата за изпълнение“ получи Росен Тошев за картината „Why Not“ , а „Наградата на Кмета“ бе присъдена на Иван Русев за скулптурата „Издигане от земята“.

Произведенията бяха избрани от жури от Съюза на художниците, което оцени произведения от 55 автори – живопис, графика, скулптора, приложно изкуство.

Откриването на изложбата бе посетено от над 150 души художници, столичани - ценители и любители на изобразителното изкуство.

В словото си районният кмет инж. Жеков изтъкна, че с това събитие в „Изгрев“ започва месеца, в който се обръщаме особено интензивно към българската култура, с мисъл и за нашите Свети Апостоли Кирил и Методий. Бе изразена благодарност на творците, които с цветовете, формите, с духа на своите произведения, продължават една традиция - в „Изгрев“ да изгряват, съзряват и се утвърждават талантите на стотици живописци, графици, скулптори, приложници, както и припомни, че в средата на миналия век тук създали ателиетата си едни от най – големите български художници- Илия Петров, Ненко Балкански, Дечко Узунов, Константин Щъркелов, Никола Мирчев, Златка Дъбова, Стоян Венев, Александър Стаменов и др.

Тазгодишната изложба е посветена на 115 години от рождението на големия български художник Илия Петров, който е живял и творил в район „Изгрев“. Завършил е Художествената академия в София през 1926 г. Специализирал е в Германия, Италия, Франция. Освен изключителните автопортрети, той прави портрети и на много свои известни съвременници интелектуалци. Днес неговото име носи Националната художествена гимназия.

За атмосферата на откриването допринесоха музикалните изпълнения на Мирослава Димитрова, Бояна Андреева, Тина Милкова и Габриела Тодорова.

 

Изложбата може да посетите от 16 май до 15 юни 2018 г. на партера в сградата на Световния търговски център- Интерпред, бул „Драган Цанков“ 36.

01

02

03

05

06

07

08

09

10

11

00000001

12

13

14

15

16

17

ХХIII традиционна годишна изложба на художниците от район „Изгрев“

Столичният район „Изгрев“ организира ХХIII традиционна годишна изложба на художниците, живеещи и/или работещи на територията на СО – район „Изгрев“. Изложбата през 2018 година е посветена на 115 години от рождението на големия български художник Илия Петров, който е живял и творил в район „Изгрев“. Експозицията ще бъде разположена в СТЦ Интерпред (кв. „Изгрев“, бул. „Драган Цанков“ № 36, метростанция „Жолио Кюри“) в периода 16 май – 15 юни 2018 г. Изложбата е сред главните събития, с които в район „Изгрев“ се отбелязва светлия празник 24 май. Официалното откриване ще се състои на 16 май 2018 г. от 18,00 ч. И тази година ще бъде спазена традицията по награждаване на три творби в изложбата от Кмета на район „Изгрев“ – инж. Цветомир Жеков, в следите категории: Награда на Кмета, Награда за изпълнение и Награда за млад автор до 40 г. Отличените творби се определят от жури от Съюза на българските художници.

Изложбата е част от Календара на културните събития на Столична община.

Izgrev izlojba plakat 2018

Ограничен достъп по ул.Тинтява

      Във връзка с изпълнение на строителни и монтажни работи и съгласувана схема за организация на движението от КАТ и Дирекция "Управление и анализ на трафика" -  СО, Ви уведомяваме, че на 26.04.2018г. и 27.04.2018г. ул.Тинтява ще бъде затворена в участъка между улиците  "Тодор Стоянов" и "Райко Алексиев" за времето от 08:00ч. до 18:00ч.

Кандидати за стипендианти по медицина, за придобиване на професионална квалификация и изпълнение на служба в Министерство на отбраната до 11.05.2018 г.

Новата платформа "ГРАЖДАНИТЕ " - вече и в район "ИЗГРЕВ"

От днес 06.03.2018 г. СО район „ИЗГРЕВ“ като иновативен район на Столична Община пое инициативата да предостави възможността на своите граждани да използват новата платформа „ГРАЖДАНИТЕ“

 

Новата платформа “Гражданите” е тук!"Гражданите" изгражда и промотира едно по-активно, отговорно и вежливо гражданско общество. Затова работихме неуморно, за да можем в новата платформа всички ние гражданите заедно с бизнес, медии и институции да разрешаваме ефективно социални проблеми.

 

В “Гражданите” можеш да разрешаваш проблеми като пътни нарушения, бездомни хора в беда, неработещо улично осветление, бездомни кучета, изоставени автомобили, неправомерно изхвърлени боклуци и всички друго, което срещаш като проблем в обществото ни.

Част от сигналите отиват към общините. Столична община и районите “Витоша”, “Люлин”, “Красно село”, “Слатина” и “Лозенец” са първите отговорни страни, които ще обработват сигнали ти директно в платформата в отворена комуникация за всички.

“Подкрепи” и “Сподели”

Подкрепи проблем и създай общност от мислещи и отдадени граждани с цел ефективното му разрешаване.

“Радар”

Информирай се за проблеми в квартала или друго място и добави адрес (където живееш, работиш или просто някъде, където те интересува какво се случва). Попълни регистрационния номер на колата си и получавай известие на секунда щом си сниман в нарушение.

“Извини се”

Поеми отговорност за нарушенията си и изпрати извинение, което отива директно до човека, качил снимката. Ако извинението бъде прието, снимката се скрива от платформата автоматично.

“#КОЙ?”

Предложи решение и отговорнa страна за разрешаването на проблем.

Започни с разрешането на първия ти социален проблем на http://grajdanite.bg