Новини

тържествен водосвет 03.11.2018 г.

Църковното настоятелство при новостроящия се храм "Свети Пимен Зографски" има удоволствието да Ви покани на тържествен водосвет, по случай празника на Светеца и бъдещия храм
на 03.11.2018 г. от 11,00 часа. Тържеството ще се състои в гр.София, район "Изгрев", градинката до КАТ /място, предвидено за храм/.

Район „Изгрев“ е единственият столичен район, на чиято територия към момента няма църква, а в София няма църковен храм, която да носи името на съзидателя на множество храмове в Софийската епархия – Пимен Зографски. Този светец е оставил след себе си над 300 църкви и 15 манастира със силата на вярата, таланта и словото си.
СО-район "Изгрев" и лично районният кмет инж. Цветомир Жеков работят с много енергия и отдаденост за изграждането на православен храм "Свети Пимен Зографски" .

vodosvet-1vodosvet 2

 

 

 

 

 

Дни на народните будители в район „Изгрев“ и Св. Пимен Зографски – патронът на бъдещият храм в района

 

Кметът на СО – район "Изгрев" инж. Цветомир Жеков откри четиридневната поредица "Дни на народните будители" в район „Изгрев“. Той поздрави всички гости с предстоящия светъл празник и акцентира върху значимостта на днешния ден, който посветихме на иконописеца и храмостроител Св. Пимен Зографски. Инж. Жеков подчерта специалното значение, което Св. Пимен Зографски има за район „Изгрев“, базирайки се на фактите, че в района има улица, носеща неговото име, както и училище, чийто патрон е отново той. Не на последно място, кметът спомена, че Св. Пимен Зографски е известен като покровител на българските художници, които празнуват на 3 ноември – денят, в който Православната църква чества неговата памет. Районният кмет посочи, че е горд с това, че в района ни живеят множество художници, скулптури и интелектуалци. 

Инж. Жеков с радост съобщи, че е дошъл моментът, в който ще засвидетелстваме най-високо уважение на Св. Пимен Зографски, като заедно построим така дългоочакваната църква на негово име, която ще бъде и първият храм, който ще носи името на светеца в неговия роден град. 

Районният кмет изказа своята благодарност към Кмета Фандъкова и Столична община, за подкрепата и съдействието във връзка със строежа на църквата и съпровождащите го административни процедури. Гост на мероприятието бе и Николай Стойнев – зам. председател на Столичен общински съвет.

Беше споменато, че от една страна район „Изгрев“ е единственият столичен район, на чиято територия към момента няма изградена църква, а от друга – в София няма църква, която да носи името на съзидателя на множество храмове в Софийската епархия – Пимен Зографски. Този светец е оставил след себе си над 300 църкви и 15 манастира със силата на вярата, словото и проповедта си. Неговият живот все още остава загадка за българските изследователи. Въпреки че за него се знае малко и са известни не много житейски факти, безспорно той е един от най-видните софийски светци, посветили живота си в съхраняването и опазването на християнската вяра в едни от най-тежките времена за българския народ – периода на Османското владичество.

След словото на кмета думата беше дадена на един от членовете на Църковното настоятелство – Борислав Пелов, който презентира проекта за строежа на бъдещия храм.

Последва специално подбраната за жителите на района кинопрожекция на документалния филм „395 г. от успението на Св. Зографски/Софийски”. Всички гости станаха съпричастни към житието, просветната и книжовна дейност на св. Пимен Зографски.

         Официален гост на събитието беше г-н Георги Тодоров – човекът, който изследва житието на светеца. Г-н Тодоров сподели някои любопитни и неизвестни до сега факти за Св. Пимен Зографски.

В края на вечерта инж. Жеков отправи апел към всички жители на района, заедно да построим дългоочакваната църква, както и на тържествения водосвет за новостроящия се храм на 3-ти ноември 2018 г. от 11,00 ч. в градинката до КАТ, където е отредено мястото за строеж.

Вечерта завърши тържествено, огласено от прекрасните гласове на дамите от вокален ансамбъл „Елбетица“, които изпълниха ортодоксалната песен „Св. Тихий“ и песента „Вечеряй Радо“.

Празничните мероприятия по случай Деня на народните будители в район „Изгрев“ продължават всяка вечер до 1-ви ноември включително от 18,00 ч. в големия салон на ул. „Антон П. Чехов“ № 16 А.

Заповядайте!

1 statiq

2 statiq

3 statiq

4 statiq

 

СЪОБЩЕНИЕ относно ремонт ж.к. Изток

Столична община – район „Изгрев“ Ви съобщава, че във връзка с изпълнение на строително-монтажни работи ще бъде затворена ул. „Тинтява“ на 19.10.2018г. в участъка от ул. „Тодор Стоянов“ до ул. „Райко Алексиев“ за периода от 9.00ч до 13.00ч. Затварянето на ул. „Тинтява“ е съгласно проект по част „ПБЗ“ съгласуван с КАТ и Дирекция „Управление и анализ на трафика“ към Столична община.

"ДНИ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ"

 

 

 

„Дни на народните будители в район „Изгрев“

 

СО – район „Изгрев“ сърдечно отправя покана за четиридневните тържества по случай Деня на народните будители. Празничните мероприятия ще се проведат от 29.10.2018 г. до 01.11.2018 г. в общинската зала на ул. “Антон П. Чехов” № 16А във всеки от посочените дни от 18,00 ч.

Гостите ще имат възможност да присъстват на кинопрожекции на късометражни документални филми за живота на открояващи се будители, оставили траен отпечатък в историята със своята просветна, книжовна, духовна и революционна дейност.

Ще проследим и моста към съвременността с фокус върху Софийския светец Св. Пимен Зографски.

 

Празничните мероприятия ще сe реализират по инициатива на кмета на СО – район "Изгрев" инж. Цветомир Жеков и са част от Календара на културните събития на Столична община.

 

Заповядайте!

 

44106498 2207236526213056 6221289033385902080 n

 

 

Кметът на СО – район „Изгрев“ инж. Жеков се срещна с директорите на училищата от района

На 20.09.2018 г. по покана на инж. Цветомир Жеков – кмет на СО – район „Изгрев“ в заседателната зала на районната администрация се състоя превърналата се вече в традиция среща по повод началото на учебната година. На срещата бяха поканени директорите на училищата на територията на района – 11 ОУ „Св. Пимен Зографски“, 105 СУ „Атанас Далчев“, 119 СУ „Акад. Михаил Аранудов“, ПГФК „Княгиня Евдокия“ и СПГЕ „Джон Аанасов“. Специален гост бе началникът на 01 РУ – СДВР – комисар Калоян Милтенов. На срещата присъстваха още ресорният заместник-кмет, началникът на отдел „Образование“ и секретарят на МКБППМН.

В началото на срещата инж. Жеков приветства директорите с добре дошли и им пожела успешна и ползотворна учебна година. Районният кмет обърна внимание на вече изграденото успешно сътрудничество между района и органите на реда в лицето на 01 РУ – СДВР. В тази връзка инж. Жеков постави темата за сигурността на учениците, причина за посещението на началника на 01 РУ – СДВР. Комисар Милтенов заяви готовност за активно взаимодействие между полицията и ръководствата на училищата, както и оказване на съдействие при необходимост.

По време на срещата бяха обсъдени и теми като: предстоящото реализиране на общински програми за превенция сред учениците по линия на МКБППМН, национални кампании и други текущи въпроси.

 1sre6ta

2sre6ta

3sre6ta