Новини

34 ДГ “Брезичка“ гостуваха в районната администрация по случай празникът на Баба Марта

По покана на кмета на СО – район „Изгрев“, инж. Цветомир Жеков, дечица от 34 ДГ “Брезичка“ гостуваха в районната администрация по случай празникът на Баба Марта, бележещ символично идването на пролетта и прераждането на природата.

Специални гости на празника бяха дамите от спортен клуб „Изток“, които заедно със служителите на районната администрация се насладиха на тематично подбраните песни и танци на децата от градината.

Слънчевите дечица от 34 ДГ „Брезичка“ показаха артистичните си заложби като започнаха с изпълнение на кукерски танц за „Доброто и злото“. Представянето им продължи с традиционна българска ръченица, а непосредствено след това, децата поднесоха ръчно изработени от тях мартеници на служителите и дамите от спортен клуб „Изток“.

Специално за кмета Жеков, талантливите деца бяха изработили, изцяло от естествени материали, карта на Република България, която му поднесоха, заедно с българския флаг по случай наближаването на Националния празник - 3 март.

Малко по-късно, в двора на районната администрация, малчуганите закичиха дръвче с грижовно изработени от тях мартеници, а подканени с тъпан от талантливата си учителка г-жа Нина Йорданова, поведоха традиционно българско хоро. На него, в знак на приемственост между поколенията, се хванаха и заиграха млади и стари.

Кметът на района, инж. Цветомир Жеков, поздрави малките изпълнители от детската градина и раздаде на всички символични подаръци по случай празника, както и книжки с лично послание от него.

На финала, малките гости поздравиха присъстващите с песента „Де е България“.

Районната администрация благодари на директора на ДГ № 34, г-жа Теодора Йосифова и на учителките от групата - г-жа Йорданова и г-жа Иванова, за добрата организация, прекрасното представяне на децата и желанието, с което показаха наученото в детската градина.

dsc05402

dsc05442

img 1974

img 2136

img 2182

img 2151

Санитарно кастрене на клони и отсичане на сухи или опасни дървета се извършва в част от Лесопарковата част на парк „Княз Борисовата градина“

Санитарно кастрене на клони и отсичане на сухи или опасни дървета се извършва в част от Лесопарковата част на парк „ Княз Борисовата градина“, в зоната между булевардите „Драган Цанков“, „П. Яворов“, „Цариградско шосе“ и ул. „Незабравка“.

Целта е да се предотвратят инциденти и наранявания от паднали дървета.

Въз основа на ландшафтна таксация изготвена по искане на Столична община от научно изследователски сектор към катедра Лесовъдство на Лесотехническия университет е извършено маркиране на дърветата от Междуведомствена комисия и е издадено разрешително за тяхното премахване или кастрене.

Част от дърветата в парка са сухи и създават предпоставка за инциденти, а кастренето се прави с цел да се подобри състоянието на дървото, като то няма да попречи да се възстановят клоните след година или две, поясняват експертите.

Инвентаризация на дървета в тази част на Борисовата градина не е правена от 1991г.

С цел безопасност на преминаващите граждани, мероприятията по отстраняване на опасните и сухи дървета се извършват покрай по-главните алеи на парка и второстепенните такива, с ширина не по-малка от 2.5 м. Работи се в ивици, обхващащи от 25 м. навътре от двете страни на алеите.

Контролът по изпълнението на лесокултурните дейности се извършва от Дирекция „Зелена Система“ – СО, а сечта - от специализиран екип на общинското предприятие „Управление на общински земи и гори“, като членовете му са облечени със специализирано обозначаващо работно облекло.

Изрязаните дървета и клони се извозват до Инсталацията за компостиране на биоразградими отпадъци „Хан Богров“, като от тях ще се произвежда компост.

0

1

2

3

4

5

7

8

Литературен конкурс в чест на 100-годишнината от рождението на именития творец Николай Хайтов

Първи национален литературен конкурс за ученици, посветен на творчеството на Николай Хайтов ще се проведе през месец октомври тази година. Той е в чест на 100-годишнината от рождението на именития творец и неговата цел е да приобщи участниците към хуманизма, нравствените и естетически ценности, характерни за творчество му.

В конкурса могат да участват всички ученици от средните училища в страната, като задачата им е да напишат есе или литературен анализ на тема: „ Творчеството на Николай Хайтов – наследство за българските литература и кино“.

Представянето на конкурсните материали е до 1 юни 2019 г. в електронен вид на адрес: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Организатори на литературния конкурс са СО – район „Изгрев“, НЧ „Николай Хайтов – 1936, 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“, Синдикатът на българските учители и Съюзът на българските журналисти.

Подробна информация за регламента на конкурса тук:

https://www.facebook.com/events/810487462671976/ 

nikolai haitov

Ръководителят на Отдел „Култура и медии“ в посолството на ФРГ Себастиан Клеве посети кмета на СО - район „Изгрев“ инж. Цветомир Жеков

Ръководителят на Отдел „Култура и медии“ в посолството на ФРГ Себастиан Клеве посети кмета на СО - район „Изгрев“ инж. Цветомир Жеков. Състоялата се среща бе в рамките на отличните контакти, които районната администрация поддържа с намиращото се на територията на „Изгрев“ германско посолство.

Бяха обсъдени възможности за бъдещи съвместни инициативи. Отправена бе покана към творци от Германия за участие в традиционната Годишна изложба на художници, живеещи и работещи в „Изток“, която се провежда под патронажа на районния кмет Жеков. Тази година експозицията ще бъде посветена на Константин Щъркелов, във връзка със 130-годишния юбилей от рождението му. Уникалният майстор на пейзажа и акварела, живял и творил в „Изгрев“, е посещавал неколкократно Германия, рисувал е в Мюнхен и в баварските Алпи, излагал е свои произведения в Берлин.

Германският дипломат увери в по-нататъшното съдействие на „Отдел Култура“ за разгръщане на сътрудничество на район „Изгрев“ с град Елванген в германската федерална провинция Баден-Вюртемберг. В града от десетилетия се почита паметта на Св. Методий /който е бил заточен там/, а от няколко години разширява дейността си Югоизточноевропейския български културен институт „Методиев център“, с който СО- район „Изгрев“ установи контакти.

Г-н Клеве подчерта интереса си за участие на ученици от район „Изгрев“ в „Седмиците на немския език“, които се организират съвместно с „Гьоте Институт“ – София.

Инж. Жеков подчерта задоволството си от връзките с Немското училище към посолството на ФРГ и изрази надежда, че и тази година ще има германско участие в празничната програма, организирана от СО - район „Изгрев“ по случай Деня на детето.

С благодарност бе прието предложението на инж. Жеков за предоставяне на зали в района за културни прояви на германското посолство.

В навечерието на традиционния ни празник, срещата в администрацията на СО- район „Изгрев“ завърши с подарък - мартеница, символ на обновлението, пролетта и силата.

52883784 2297964580473583 7907124599702159360 o

52920415 2297964357140272 4526268877075644416 o

53050694 2297964347140273 6078018304599916544 o

53100527 2297964447140263 3007595143021723648 o

53243847 2297964460473595 9049165354420404224 n

„ДЕЦАТА С ЛЮБОВ КЪМ ПТИЦИТЕ“Учениците от 11 ОУ „ Св. Пимен Зографски“ също се присъединиха към инициативата

Учениците от 11 ОУ „ Св. Пимен Зографски“ също се присъединиха към инициативата на кмета на СО – район „Изгрев“, инж. Цветомир Жеков, „Децата с любов към птиците“. Малчуганите от 3 „а“ клас на основното училище, с класен ръководител г-жа Галина Тодорова, закачиха хранилки и къщички за диви птици и в двора на своето училище.

Децата обещаха да полагат грижи за пернатите си приятели и редовно зареждат хранилките, като семената ще бъдат осигурявани от СО – район „Изгрев“. 

dsc04240

dsc04249

 

dsc04266

„Децата с любов към птиците“ 21.02.2019 г.

Продължава инициативата „Децата с любов към птиците“, организирана по идея на кмета на район „Изгрев“ - инж. Цветомир Жеков, за поставяне на хранилки и къщички за диви птици. Главните участници в нея са учениците от ІІІ „б“ клас на 105 СУ „Атанас Далчев“, с класен ръководител г-жа Вержиния Иванова и възпитаници от IV „в“ клас на 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“, с класен ръководител г-жа Теодора Иванова. В два поредни дни децата, подпомогнати от служителите на СО – район „Изгрев“ – Евелина Стоянова – секретар МКБППМН, експертите от отдел „Образование“ - Йоанна Кондева и Даню Найденов и представителите на Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/ Димитър Градинаров и Мариана Вълчева, бяха активни участници в монтирането на къщичките и хранилките в двора на своите училищата. Експертите от БДЗП запознаха децата с много любопитни факти за пернатите и обясниха, че поставените къщички са със специално предвидени за диви пойни птици размери, а отворът им е съобразен специално с техния ръст. Освен в двете училища, къщички и хранилки са поставени и в градинката при КАТ, в двора на СО – район „Изгрев“ и на други подходящи места в района.

Финалното поставяне на къщички и хранилки за тази година предстои следващата седмица в двора на ПГФК „Княгиня Евдокия“. Хранилките за птици, къщичките, семената и останалите пособия са осигурени със съдействието на МКБППМН при СО – район „Изгрев“.

0001

0002

0003

Столичният район „Изгрев“ е един от първите райони, в който бе поставен специален контейнер за събиране на ненужни дрехи и обувки.

Столичният район „Изгрев“ е един от първите райони, в който бе поставен специален контейнер за събиране на ненужни дрехи и обувки.

Контейнерът е разположен на площад “Радой Ралин“ (до бившето кино "Изток") и е част от системата за събиране и третиране на текстилни отпадъци, която Столична община започна да разработва в началото на 2019 г. Целта е постепенно да се изгради устойчива система за събирането и последващо третиране на този вид отпадъци, подобно на останалите вече изградени и успешно работещи 12 системи за събиране на различни потоци отпадъци в София, включително опаковки, зелени отпадъци, електрическо и електронно оборудване, опасни отпадъци, батерии, акумулатори, излезли от употреба МПС и други.

„Опитът ни през изминалата година показа, че гражданите имат нагласа да изхвърлят разделно и текстилните си отпадъци. Резултатите дадоха основание на кмета в края на 2018 г. да предложим на Столичния общински съвет да започнем да изграждаме система за събиране на текстилни отпадъци. След като преминахме през необходимите нормативни процедури и беше избран изпълнител за събирането и последващото третиране на отпадъците, сега стартираме с разполагане на 20 контейнера в различни квартали на Столичната община, като предстои броят им постепенно да се увеличава“. Това коментира зам.-кметът по екология в Столичната община Йоана Христова при представяне на контейнерите.

На територията на Столична община са разположени и временни контейнери за текстил, чийто адреси могат да бъдат намерени на сайта на Столичния инспекторат.

Адресите на всички контейнери могат да бъдат намерени на сайта на Столична община – www.sofia.bg/waste 

dsc04109

dsc04110

dsc04121

dsc04127