Новини

Възстановяват се строително-ремонтните дейности за реализирането на обект: „СО – р-н „Изгрев”, ж.к. Дианабад, бл. 3-А“ по Програмата за „Енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради“

Работна среща, във връзка с предстоящо възстановяване на строително-ремонтните дейности за реализирането на обект: „СО – р-н „Изгрев”, ж.к. Дианабад, бл. 3А“ по Програмата за  „Енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради“, се проведе на 14. 03. 2019г. На нея присъстваха представители на собствениците, строителния надзор, фирмата изпълнител и инвеститорския контрол, както и зам-кметът на СО – район „Изгрев“ арх. Павлета Пеловска.

На срещата бяха обсъдени организационните задачи преди възобновяването на съществената дейност по строително-монтажните работи включени в проекта и срокове за завършването му.

Дейностите по обновяване на сградата, в която са разположени 132 апартамента, стартираха след издадено Разрешение за строеж и откриване на строителната площадка през м. август 2018 г. Живеещи в блока споделиха преките си наблюдения, свързани с по-ниските сметки за ток и отопление.Блокът е един от 25-те, които са подали Заявление за интерес и финансова помощ и са одобрени по Програмата на територията на район „Изгрев”. Към момента изцяло обновени са бл. 23 в ж.к. Дианабад и бл. 1 в ж.к. Изток, а за бл. 303 и 304 в ж.к. Изгрев и бл. 216 в ж.к. Изток са издадени Разрешителни за строеж и предстои откриване на строителна площадка.

 Санирането цели повишаване на комфорта на обитателите, а комфорта е здраве. Икономисва се енергия , увеличават се енергийната ефективност и съответно живеете в по-здравословна среда, а и не на последно място, спомага за опазване на околната среда и намаляването  на вредните емисии.

 

1

2

3

4

5

 

Столична община стартира кампания за безплатна подмяна на отоплителни уреди

От 13 март до 13 юни 2019 г. домакинства на територията на Столична община могат да заявят желанието си за участие в Кампанията, чрез образец за намерение, който се подава в районната администрация/кметството/кметския наместник по местонахождение на имота.

Допустими за участие са всички домакинства, които се отопляват на твърдо гориво (дърва и въглища).

               Битовото отопление на твърди горива (въглища и дърва) е сред основните източници за замърсяването на въздуха на територията на Столична община. Изгарянето на големи количества въглища и дърва имат значителен принос в замърсяването с фини прахови частици (ФПЧ10). Видът и състоянието на твърдите горива за отопление през студения сезон също е важeн. Измерванията на съдържанието на ФПЧ10 в атмосферата показват, че през зимния сезон превишенията на нормите за чистота на въздуха са в пъти повече от тези през летния сезон, което доказва силното влияние на битовото горене през този период. Използването на стари печки и котли води до допълнително замърсяване на въздуха. Замърсяването на въздуха има отражение и върху човешкото здраве.

ЗАЯВЛЕНИЕ - образец 

 

poster

Инициатива за превенция на трафика на хора и употребата на психоактивни вещества се провежда в училищата на територията на СО – район „Изгрев“

По инициатива на кмета на СО – район „Изгрев“, инж. Цветомир Жеков, в качеството му и на председател на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните и със съдействието на началника на 01 РУ – СДВР, комисар Калоян Милтенов, се реализира инициатива за превенция на трафика на хора и употребата на психоактивни вещества (ПАВ) в училищата на територията на района.

Днес се състояха първите лекции с десетокласници от 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ на теми „Трафик на хора“ и „Вредата от употребата на психоактивни вещества“.

В ролята на лектори влязоха служителите от СДВР: инспектор Петър Петров, група „Детска престъпност“, инспектор Людмил Тодоров, трета група „Палежи и проституция“ – 8-ми сектор и инспектор Петьо Петков, сектор „Наркотици“.

До края на седмицата предстоят срещи и с учениците от 11 ОУ „Св. Пимен Зографски“ (на 12.03.2019 г.), 105 СУ „Атанас Далчев“ (на 13.03.2019 г.), ПГФК „Княгиня Евдокия“ (на 14.03.2019 г.) и СПГЕ „Джон Атанасов“ (на 15.03.2019 г.).

img 2335

img 2336

img 2337

img 2339

Честит 8-ми март!

Уважаеми дами,

За мен е удоволствие да Ви поздравя по случай 8-ми март - Международния ден на жената. Пожелавам Ви да бъдете обичани и обичащи, все така с упоритост да преследвате мечтите си и да преодолявате с лекота предизвикателствата на живота.

Вие сте нашето вдъхновение, копнеж и сила. Вие сте очите, с които виждаме красотата на света. Бъдете до нас във всеки един момент от живота ни, защото имаме нужда от Вас!
Нека женската обич, топлина и усмивки винаги да озаряват света!

Честит 8-ми март!

инж. Цветомир Жеков,

кмет на СО – район „Изгрев“

8mart01

105 СУ „Атанас Далчев“ в район „Изгрев“ посрещна заедно с районния кмет инж. Жеков и Н. Пр. Наргиз Гурбанова избрания от посланика на Азербайджан “Посланик за един ден“.

По съвместна инициатива на посланика на Република Азербайджан д-р Наргиз Гурбанова и кмета на СО – район „Изгрев“ инж. Цветомир Жеков, четвъртокласници от 105 СУ „Атанас Далчев“ се срещнаха с Гергана Георгиева - избрана от дипоматическата мисия на Азербайджан по проекта „ Посланик за един ден „.

Конкурсът „Посланик за един ден“ се организира за втора поредна година от дамите от Дипломатическия корпус в България, по идея на посланичката на Великобритания. Инициативата се провежда по повод Международния ден на жената - 8 март и дава възможност на млади български момичета да влязат в ролята на дамите- посланици.

Срещата в 105 СУ„Атанас Далчев“ е резултат от отличните отношения, които СО-район „Изгрев“ поддържа с 13-те посолства от 4 континента, които се намират на територията на нашия район, между които и дипломатическата мисия на Азербайджан. Нейният ръководител д-р Наргиз Гурбанова проведе първата си среща с инж. Цветомир Жеков непосредствено след пристигането си в България преди 3 години, по време на която беше очертано бъдещото сътрудничество.

Тази година в ролята на „Посланик за един ден“ на Азербейджан влезе 15-годишната Гергана Георгиева от Видин, която учи „Компютърна техника и технологии“ в Професионална гимназия „Асен Златаров“. По този повод тя заедно с преподавателя си по Информационни технологии г-жа Десислава Цокова, изнесе открит урок на учениците от 4г клас с класен ръководител г-жа Мария Стоилкова. Децата научиха повече за технологиите, програмирането и роботиката. Най-голям интерес за учениците бе демонстрацията на Гергана как се изработва робот, както и видео от състезание по роботика, в което тя участва заедно със съучениците си от Видин.

На събитието присъстваха освен кметът инж. Жеков, Н. Пр. г-ж Гурбанова, зам.- кметът на СО – район „Изгрев“ Веселин Петков, началникът на отдел „Образование“ Весела Политова, посрещнати от домакините - г-жа Цветанка Костадинова – директор на 105 СУ „Атанас Далчев“ и преподаватели.

 

img 2272

img 2288

img 2290

img 2310

img 2315

Педагози от Латвия, Гърция и Финландия гостуваха в СО – район „Изгрев“

На 06.03.2019г. в административната сграда на СО – район „Изгрев“ гостуваха педагози от Латвия, Гърция и Финландия. Те са в страната по покана на директора на 29 ОДЗ „Слънце“ г-жа Елвира Омайникова, като партньори по проект Еразъм +. В общината гостите бяха посрещнати от зам.-кметът на СО – район „Изгрев“ Веселин Петков и директорът на дирекция „Образование“ Весела Политова.

По време на срещата бяха обсъдени добрите практики в сферата на предучилищното образование от страните-участници в проекта, както и насърчаването и развитието на умения в ранна детска възраст.

Проектът Еразъм+ е на тема „From north to South for Better Understanding Europe“.

Идеята се отнася до реализирането на образователна програма за ритъм и музика за деца. Ние споделяме различни методи, за да съчетаем движение, музика, изкуство и език. Тази програма позволява синтезирането и представянето на прости и сложни ритмични мотиви. Ще използваме ударни музикални инструменти и перкусии. Изследването показва, че ритъмът и музиката са важни за ученето, зреенето и оформянето на балансирана личност на децата и им помага да подобрят училищното си представяне. Детската ангажираност с музика увеличава техните способности, отговаря на техните нужди и като цяло е от полза на личния живот на индивида“, сподели директорът на 29 ОДЗ „Слънце“ г-жа Елвира Омайникова.

  img 2225

img 2227

img 2229

img 2232

img 2243

Уважаеми жители и гости на СО – район „Изгрев“

В навечерието сме на една от най-значимите дати в историята на нашата Родина – 3-ти март. Символ на осъществените мечти, на успехите от борбите, които е водил народа ни, на едно ново начало. Дата, който ни зарежда с порива за дълг и патриотизъм. 

Нека посрещнем Националния празник на България достойно и със самочувствие, да предадем на децата си завета да тачат, съхраняват и обичат Родината си, да градят с разум и сърце, отговорно и вдъхновено своя нов, по-добър и красив свят, за да бъде в сигурни ръце бъдещето на страната ни.

Поклон пред величието на всички знайни и незнайни мъже и жени, дали живота си за свободна България!

Честит празник!

 

инж. Цветомир Жеков,

кмет на СО – район „Изгрев“

bulgaria