Новини

Инициатива за Деня на Земята – 22-и април се провежда в СО – район „Изгрев“

Във връзка с наближаването на Деня на Земята – 22-и април, СО – район „Изгрев“ организира инициатива под надслов „С палитра от цветя, създавай красота“. Днес младежите от клуб „Природозащитник“ на ПГФК „Княгиня Евдокия“ засадиха рози и карамфили в двора на училището си и оформиха българския трибагреник от цветни камъни.

В края на седмицата предстои с пролетни цветя да бъде украсена и тревната площ пред районната администрация, а на 22.04 ученици от 11 ОУ “Св. Пимен Зографски“ ще засадят дръвчета в своето училище.

Инициативата се осъществява със съдействието на кмета на район „Изгрев“ – инж. Цветомир Жеков и МКБППМН.

img 2950

img 2951

img 2952

img 2953

img 2992

img 2995

Ученици от от клуба по гражданско образование "Активен гражданин" към 119 СУ "Акад. М. Арнаудов" посетиха СО – район „Изгрев“

На 16.04.2019г. учениците от клуба по гражданско образование "Активен гражданин" към 119 СУ "Акад. М. Арнаудов", с ръководител г-жа Зоя Господинова, придружени от зам.директора на училището - г-жа Марияна Недялкова посетиха кметството на 
район "Изгрев" и се срещнаха с неговото ръководство - кмета - инж. Цветомир Жеков, зам.кметовете - арх. Павлета Пеловска и Веселин Петков и секретаря на общината - Станислава Колева. 
Инж. Жеков разказа на учениците как функционира институцията, по какви проекти се работи, с какви проблеми и трудности се среща в работата си в общината. След това се проведе интересна и плодотворна дискусия по важни за района и столицата проблеми. И двете страни останаха много доволни от срещата.

img 2921

img 2924

img 2925

img 2928

img 2933

img 2936

img 2938

Зам. кметът на СО – район „Изгрев“, арх. Павлета Пеловска участва в Европейската конференция за качеството на въздуха – Sofair 2019

Зам. кметът на СО – район „Изгрев“, арх. Павлета Пеловска и експерти от отделите “ИИБЕ” и “УТКРКС” взеха участие в  Европейската конференция за качеството на въздуха – Sofair 2019, която се проведе на 12 април. Инициативата е на кмета на София – г-жа Йорданка Фандъкова, която откри официално форума и направи кратък отчет за постигнатите резултати през последните години.

Събитието е организирано от Столична община, в партньорство със Съвместен изследователски център към Европейската комисия, и е подкрепено от мрежата на европейските градове EUROCITIES.

Форумът се провежда за втори път и привлича много международни гости, политици, експерти и неправителствени организации, които споделят своя опит от усилията си за по-чист въздух.

sofair

Кметът Жеков и ученици от 105 СУ „Атанас Далчев“ посетиха Народното събрание във връзка с приемането на Търновската Конституция преди 140 години

По повод отбелязването на 140-та годишнина от приемането на Търновската Конституция на 16.04.1879 г., ученици от 105 СУ „Атанас Далчев“, заедно с техни преподаватели, посетиха Народното събрание на Република България. Инициативата се осъществи със съдействието на кмета на СО – район „Изгрев“, инж. Цветомир Жеков, зам. кмета Веселин Петков и народни представители от 23 МИР.

Посетителите имаха възможност да разгледат кулоарите и залата за парламентарен контрол, а след това бяха поканени в зала „Изток“, където участваха в дискусия по темата за приемането на Конституцията. Учениците бяха приветствани от председателя на Народното събрание - Цвета Караянчева и народните представители Мария Илиева, Александър Иванов, Александър Ненков и Ирена Димова. От своя страна, децата поздравиха домакините с рецитал на стихотворението „Към родината“ на патрона на училището си - Атанас Далчев и изпълниха мажоретен танц.

Учениците участваха активно в дискусията и изненадаха присъстващите с изявената си гражданска позиция като задаваха и много други въпроси свързани със спорт, образование, опазване на околната среда и др.

Районната администрация изказва своите адмирации към директора на 105.СУ „Атанас Далчев“ - Цветанка Костадинова, преподавателите Ренета Димитрова, Вергиния Иванова, Мартин Сракмаджиев и зам. директора Александра Андреева, за отличната подготовка на своите възпитаниците и добрата организация при провеждане на събитието.

img 2864

img 2881

img 2888

img 2892

img 2898

img 2902

img 2914

 

ДГ № 34 „Брезичка“ се включи в Националната кампания за насърчаване на четенето

ДГ № 34 „Брезичка“ се включи в Националната кампания за насърчаване на четенето, която традиционно се провежда през месец април. В тази връзка, днес гости на детската градина бяха Марияна Николова - заместник министър-председател по икономическата и демографската политика, зам. кметът на СО – район „Изгрев“ – Веселин Петков и началникът на отдел „Образование“ – Весела Политова.

В ролята на разказвач влезе вицепремиерът Николова, която прочете на децата народната приказка „Тримата братя и златната ябълка“.

Основната мисия на Кампанията е насърчаване на четенето сред децата. Началото й бе поставено на 2-ри април – Международния ден на детската книга, който съвпада и с рождения ден на любимия детски писател Ханс Кристиан Андерсен и приключва на 23-ти април – денят, обявен от ЮНЕСКО за Международен ден на книгата и авторското право.

СО – район „Изгрев“ благодари на директора на ДГ № 34 „Брезичка“ – г-жа Теодора Йосифова за отличната организация и топлото посрещане.

img 2843

img 2845

img 2848

img 2860

СЪОБЩЕНИЕ ОТНОСНО РЕМОНТ Ж.К. ИЗТОК

Столична община – район „Изгрев“ Ви съобщава, че във връзка с изпълнение на строително-монтажни работи за периода 12.04-14.04.2019г. ще бъде затворена ул. „Методи Попов“ в участъка от ул. „Николай Островски“ до ул. „Константин Щъркелов“ /до Парк-хотел „Москва“/ от 8.00ч до 17.00ч. Затварянето на ул. „Методи Попов“ е съгласно проект по част „ВОД“ съгласуван с КАТ и Дирекция „Управление и анализ на трафика“ към Столична община.

Началникът на отдел „Образование“ към СО – район „Изгрев“ Весела Политова бе гост на официално откриване на изложба „500 години от смъртта на Леонардо Да Винчи"

Началникът на отдел „Образование“ към СО – район „Изгрев“ Весела Политова бе гост в 105 СУ „Атанас Далчев“ на официално откриване на изложба „500 години от смъртта на Леонардо Да Винчи". Изложбата е организирана от Италианския културен институт и на нея присъства посланика на Република Италия – Н.Пр.Стефано Балди.Също така, в училището бе открит и "Кът за кино и четене", създаден изцяло от ученици и учители.

img 2805

img 2809

img 2811

img 2817

img 2823

img 2824

img 2828