Новини

Районно първенство по футбол

По инициатива на кмета на СО – район „Изгрев” – инж. Цветомир Жеков, на 09.11.2018 г. стартира Районно първенство по футбол, с което беше поставено началото на Ученически игри 2018/2019 г. В състезанията взеха участие ученици от 11 ОУ „Св. Пимен Зографски”, 105 СУ „Атанас Далчев”, 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов”, СПГЕ „Джон Атанасов” и ЧПГДН „СофтУни”. Състезанията се проведоха, както следва:

възрастова група 5-7 клас:

11 ОУ – 119 СУ     0:3

 

възрастова група 8-10 клас:

119 СУ – СПГЕ    2:4

СПГЕ – ЧПГДН  3:0

ЧПГДН – 119 СУ 0:3

 

възрастова група 11-12 клас:

105 СУ – СПГЕ  5:0

СПГЕ – 119 СУ  1:1

119 СУ – 105 СУ 0:2

За поредна година Първият етап от Ученическите игри се проведе в Националната спортна академия /НСА/ „Васил Левски”. За първенството по футбол беше предоставен най-добрият стадион с изкуствена трева (  http://www.nsa.bg/bg/page,1879 ). Безупречният вид на игрището допринесе за вдъхновяващата атмосфера сред ученическите отбори, техните учители и съдийския колектив, като мотивира и ентусиазира децата да играят с голямо удоволствие и да покажат най-добрите си футболни умения.

 

snimka1

 

snimka2

 

snimka3

 

snimka4

 

snimka5

 

snimka6

 

snimka7

ДЕН НА ЧИСТ ВЪЗДУХ

На 16 ноември ще отбележим Ден за по-чист въздух. Ние, от Столична община, в този ден няма да използваме лични или служебни автомобили.

Каним всички да се включите - в тази или друга инициатива за по-чист въздух.

zelena-sofia n

Съобщение относно затваряне на ул.Тинтява

Столична община – район „Изгрев“ Ви съобщава, че във връзка с изпълнение на строително-монтажни работи ще бъде затворена ул. „Тинтява“ на 11.11.2018г. в участъка от ул. „Тодор Стоянов“ до ул. „Райко Алексиев“ за периода от 10.00ч до 16.00ч. Затварянето на ул. „Тинтява“ е съгласно проект по част „ПБЗ“ съгласуван с КАТ и Дирекция „Управление и анализ на трафика“ към Столична община.

По пътя към ХРАМА

На 3 ноември 2018 г. се състоя тържествен водосвет в памет на Свети Пимен Зографски на мястото, където в район „Изгрев“, ще бъде издигнат православен храм, носещ името на софийския светец, храмостроител, иконописец и книжовник.
Водосветът бе отслужен от Отец Антоний, председател на Църковното настоятелство при новостроящата се църква. 
В тържеството участва заместник-председателят на Столичния общински съвет Николай Стойнев. Тук бе и ядрото на екипа от СО-район "Изгрев", което полага системни, енергични и сърцати усилия за реализиране на благородната родолобива идея - районният кмет инж. Цветомир Жеков, заместник-районният кмет Веселин Петков, секретарят на районната администрация Станислава Колева.
Председателят на Църковното настоятелство "Св. Пимен Зографски" отец Антоний отправи топли думи на благодарност към всички, допринесли за успешният завършек на документалната процедура, с което се открива пътят за започването на изграждането на църковния храм. Народният будител Свети Пимен Зографски ще носи Божията благословия и ще бди за духовността, мира, спокойствието и благоденствието в столичния район „Изгрев“, посочи отец Антоний.
Изразена бе убедеността, че това благородно начинание ще бъде взето присърце и ще обедини усилията и на жителите в района и в столицата, в името на ценностите на родолюбието и вярата. Църковното настоятелство има окрита дарителска сметка за построяването на църквата.
На 3-ти ноември, когато се чества денят на Българския художник, чийто патрон е иконописецът-светец Пимен Зографски, район „Изгрев“ се гордее с многобройните големи майстори на изобразителното изкуство, които са живели и творили в тази част на столицата, както и със съвременните живописци.

03.11.2018g. 001

03.11.2018g. 002

03.11.2018g. 003

03.11.2018g. 004

03.11.2018g. 005

03.11.2018g. 006

03.11.2018g. 007

03.11.2018g. 008

тържествен водосвет 03.11.2018 г.

Църковното настоятелство при новостроящия се храм "Свети Пимен Зографски" има удоволствието да Ви покани на тържествен водосвет, по случай празника на Светеца и бъдещия храм
на 03.11.2018 г. от 11,00 часа. Тържеството ще се състои в гр.София, район "Изгрев", градинката до КАТ /място, предвидено за храм/.

Район „Изгрев“ е единственият столичен район, на чиято територия към момента няма църква, а в София няма църковен храм, която да носи името на съзидателя на множество храмове в Софийската епархия – Пимен Зографски. Този светец е оставил след себе си над 300 църкви и 15 манастира със силата на вярата, таланта и словото си.
СО-район "Изгрев" и лично районният кмет инж. Цветомир Жеков работят с много енергия и отдаденост за изграждането на православен храм "Свети Пимен Зографски" .

vodosvet-1vodosvet 2

 

 

 

 

 

Дни на народните будители в район „Изгрев“ и Св. Пимен Зографски – патронът на бъдещият храм в района

 

Кметът на СО – район "Изгрев" инж. Цветомир Жеков откри четиридневната поредица "Дни на народните будители" в район „Изгрев“. Той поздрави всички гости с предстоящия светъл празник и акцентира върху значимостта на днешния ден, който посветихме на иконописеца и храмостроител Св. Пимен Зографски. Инж. Жеков подчерта специалното значение, което Св. Пимен Зографски има за район „Изгрев“, базирайки се на фактите, че в района има улица, носеща неговото име, както и училище, чийто патрон е отново той. Не на последно място, кметът спомена, че Св. Пимен Зографски е известен като покровител на българските художници, които празнуват на 3 ноември – денят, в който Православната църква чества неговата памет. Районният кмет посочи, че е горд с това, че в района ни живеят множество художници, скулптури и интелектуалци. 

Инж. Жеков с радост съобщи, че е дошъл моментът, в който ще засвидетелстваме най-високо уважение на Св. Пимен Зографски, като заедно построим така дългоочакваната църква на негово име, която ще бъде и първият храм, който ще носи името на светеца в неговия роден град. 

Районният кмет изказа своята благодарност към Кмета Фандъкова и Столична община, за подкрепата и съдействието във връзка със строежа на църквата и съпровождащите го административни процедури. Гост на мероприятието бе и Николай Стойнев – зам. председател на Столичен общински съвет.

Беше споменато, че от една страна район „Изгрев“ е единственият столичен район, на чиято територия към момента няма изградена църква, а от друга – в София няма църква, която да носи името на съзидателя на множество храмове в Софийската епархия – Пимен Зографски. Този светец е оставил след себе си над 300 църкви и 15 манастира със силата на вярата, словото и проповедта си. Неговият живот все още остава загадка за българските изследователи. Въпреки че за него се знае малко и са известни не много житейски факти, безспорно той е един от най-видните софийски светци, посветили живота си в съхраняването и опазването на християнската вяра в едни от най-тежките времена за българския народ – периода на Османското владичество.

След словото на кмета думата беше дадена на един от членовете на Църковното настоятелство – Борислав Пелов, който презентира проекта за строежа на бъдещия храм.

Последва специално подбраната за жителите на района кинопрожекция на документалния филм „395 г. от успението на Св. Зографски/Софийски”. Всички гости станаха съпричастни към житието, просветната и книжовна дейност на св. Пимен Зографски.

         Официален гост на събитието беше г-н Георги Тодоров – човекът, който изследва житието на светеца. Г-н Тодоров сподели някои любопитни и неизвестни до сега факти за Св. Пимен Зографски.

В края на вечерта инж. Жеков отправи апел към всички жители на района, заедно да построим дългоочакваната църква, както и на тържествения водосвет за новостроящия се храм на 3-ти ноември 2018 г. от 11,00 ч. в градинката до КАТ, където е отредено мястото за строеж.

Вечерта завърши тържествено, огласено от прекрасните гласове на дамите от вокален ансамбъл „Елбетица“, които изпълниха ортодоксалната песен „Св. Тихий“ и песента „Вечеряй Радо“.

Празничните мероприятия по случай Деня на народните будители в район „Изгрев“ продължават всяка вечер до 1-ви ноември включително от 18,00 ч. в големия салон на ул. „Антон П. Чехов“ № 16 А.

Заповядайте!

1 statiq

2 statiq

3 statiq

4 statiq

 

СЪОБЩЕНИЕ относно ремонт ж.к. Изток

Столична община – район „Изгрев“ Ви съобщава, че във връзка с изпълнение на строително-монтажни работи ще бъде затворена ул. „Тинтява“ на 19.10.2018г. в участъка от ул. „Тодор Стоянов“ до ул. „Райко Алексиев“ за периода от 9.00ч до 13.00ч. Затварянето на ул. „Тинтява“ е съгласно проект по част „ПБЗ“ съгласуван с КАТ и Дирекция „Управление и анализ на трафика“ към Столична община.