Новини

Коледарчета посетиха СО – район „Изгрев“

Днес на 19.12.2018 г. от 11:00 часа кметът инж. Цветомир Жеков, заедно със служителите на район Изгрев”, посрещнаха в сградата на районната администрация прекрасните и лъчезарни малки коледарчета от IV-та група Слънчице от ДГ № 34 Брезичка. Децата поздравиха своите домакини с традиционни български песни, танци и стихотворения с коледни послания и наричания за здраве, благополучие и много успехи през новата година! Празничната програма на коледарчетата завърши с поднасяне на питка, специално приготвена за домакините от общината, а на свой ред инж. Цветомир Жеков връчи подаръци на своите малки гости!

Кметът и целия екип на район Изгрев изказват своите благодарности към директора на ДГ № 34 Брезичка г-жа Теодора Йосифова, прекрасните деца и техните всеотдайни учители за коледния дух, празничните емоции и топлината, които внесоха в сърцата на всички в този зимен ден!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

 

120 ученици от район „ИЗГРЕВ“ пуснаха 120 фазана в „Ловен парк“

На 13 декември в Ловения парк в столицата 120 деца от училищата в районите „Изгрев“ и „Витоша“ обогатиха българската природа чрез разселване на 120 фазана в чест на 120-годишнината на Съюза на ловците и риболовците в България.

Събитието бе организирано от Националното ловно-рибарско сдружение в партньорство със Столична община и се проведе под надслов „120 деца със 120 фазана“.

На него присъстваха Йорданка Фандъкова – кмет на София, д-р Елеонора Лилова, председател на Държавна агенция за закрила на детето към Министерски съвет, Николай Стойнев – заместник председател на Столичния общински съвет, Тодор Чобанов – заместник кмет на София, Цветомир Жеков, кмет на р-н „Изгрев“, Теодор Петков, кмет на район „Витоша“, Лорита Радева от СОС, Александър Ненков – народен представител, Йорг Шенк – заместник посланик на Федерална Република Германия, Румен Михайлов от Областна дирекция „Земеделие и гори“-София, началникът на КАТ София комисар Тенчо Тенев, комисар Калоян Милтенов – началник на 01 РУ – СДВР, дипломати и членове на УС на НЛРС-СЛРБ.

Председателят на НЛРС-СЛРБ Васил Василев приветства гостите и въодушевените ученици и обърна внимание на безспорната роля на българските ловци за опазването и обогатяването на българска природа. Кметът на София Йорданка Фандъкова благодари на Националната организация на ловците за организацията на събитието и сподели намеренията на Столична община за следващи взаимни инициативи.

Птиците бяха осигурени от производственото стопанство на фирма „Сокол-БРЛС“ ЕООД „Дунав“ в Русе, а четирите столични ловно-рибарски сдружения ЛРС-София-юг, ЛРС-София-запад, ЛРС-София-север и ЛРС-София-изток поеха ангажимента новите обитатели на Ловния парк да получават редовно храна в новоизградените от ловците хранилки за дребен дивеч.

 

fazan 1

fazan 2

fazan 3

fazan 4

fazan 5

fazan 6

fazan 7

fazan 8

fazan 8

fazan 9

fazan 10

fazan 11

fazan12

fazan 13

СЪОБЩЕНИЕ ОТНОСНО ЗАТВАРЯНЕ НА УЛ.ТИНТЯВА 12.12.2018 г.

Столична община – район „Изгрев“ Ви съобщава, че във връзка с изпълнение на строително-монтажни работи ще бъде затворена ул. „Тинтява“ на 12.12.2018г. в участъка от ул. „Тодор Стоянов“ до ул. „Райко Алексиев“ за периода от 09.00ч до 12.00ч. Затварянето на ул. „Тинтява“ е съгласно проект по част „ПБЗ“ съгласуван с КАТ и Дирекция „Управление и анализ на трафика“ към Столична община.

„Децата с любов към птиците“- инициативата продължава

На 07.12.2018 г., в продължение на инициативата „Децата с любов към птиците“, кметът на район „Изгрев“ – инж. Цветомир Жеков и зам. кметът Веселин Петков, заедно с децата от ІІІ „б“ клас на 105 СУ „Атанас Далчев“, с класен ръководител г-жа Вержиния Иванова и директорът на училището – г-жа Цветанка Костадинова, закачиха вече изработените от тях хранилки за диви птици в двора на 105 СУ „Атанас Далчев“ и в градинката при КАТ.

В инициативата активно се включиха г-жа Мариана Вълчева – представител на Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/, както и представители на районната администрация – г-жа Евелина Стоянова – секретар на МКБППМН, г-жа Весела Политова – началник отдел „Образование“, г-н Георги Видров – началник отдел ПНАИОЧР.

Малките приятели на птиците от 105 СУ бяха много развълнувани от поставянето на хранилките в компанията на кмета на района. Децата нетърпеливо питаха и за закачането на къщичките за птици, което предстои в началото на следващата година.

В инициативата „Децата с любов към птиците“ ентусиазирано се включиха и децата от IV „в клас“ от 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“, с класен ръководител г-жа Теодора Иванова, придружени от заместник-директора г-н Симеон Ангелов.

Те, заедно с представителите на районната администрация и експерта от БДЗП, поставиха хранилки за птици в двора на своето училище и на площад „Радой Ралин“.

Хранилките за птици, семената и останалите пособия за инициативата са осигурени със съдействието на МКБППМН при СО – район „Изгрев“.

Целият екип на районната администрация благодари на всички деца, които участваха в благородната кауза и разчита на тях за поддържането на хранилките и редовното им зареждане със семена, които ще им бъдат своевременно осигурявани от район „Изгрев“.

 

1

2

3

4

5

 

6

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

„Как да разпознаем измамите и опитите за престъпления в дигиталния свят“ – завършиха тематичните лекции сред учениците в СО – район „Изгрев“ с обучение в 105 СУ „Атанас Далчев“

Лекциите по киберсигурност, които стартираха на 27.11.2018 г. с учениците от ПГФК „Княгиня Евдокия“, бяха успешно проведени и в другите две училища, заявили желание да бъдат включени в програмата. В СПГЕ „Джон Атанасов“ обучението бе на 04.12.2018 г. , а на 05.12.2018 г. се състоя и последната лекция в 105 СУ „Атанас Далчев“.

Лекциите с обучителен характер бяха проведени при смесени групи ученици от 10 до 12 клас на място във всяко от цитираните училища.

Идеята за организирането на обучителните лекции с учениците от трите училища е провокирана от актуалността на темата за киберсигурността, която се явява приоритетна, с оглед зачестилите измами и опити за престъпления в дигиталния свят, в това число: кражби на самоличност, фалшиви новини, фалшиви фейсбук - профили, измами с банкови карти, фалшиви имейли, компютърни вируси, използването на хора за т. нар. финансови мулета и др. в тази насока.

По инициатива на инж. Цветомир Жеков – кмет на СО – район „Изгрев“, на 05.12.2018 г. и в 105 СУ „Атанас Далчев“ се проведе лекция на тема „Как да разпознаем измамите и опитите за престъпления в дигиталния свят“. Лекции на същата тематика бяха проведени на 04.12.2018 г. в СПГЕ „Джон Атанасов“ и ПГФК „Княгиня Евдокия“.

Инициативата се проведе по идея на инж. Цветомир Жеков – кмет на СО – район „Изгрев“ с подкрепата на МКБППМН.

1

2

3

Младежки доброволчески отряд „Изгрев“ 05.12.18г

На 05.12.2018 г., СО – район „Изгрев“ в партньорство с Главна Дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” /ГД ПБЗН/ реализираха съвместна инициатива по случай Международния ден на доброволеца.

Събитието се състоя в двора на СПГЕ „Джон Атанасов“, където Младежкият доброволчески отряд „Изгрев“, съвместно със служители на ГД ПБЗН направи “Демонстрация по случай”.

На демонстрацията присъстваха: инж. Полина Костова – директор на СПГЕ „Джон Атанасов“, инж. Цветомир Жеков – кмет на СО – район „Изгрев“, Веселин Петков – зам. кмет на СО – район „Изгрев“ и екип от районната администрация, комисар Николай Николов – директор на ГД ПБЗН, старши комисар Красимир Шотаров – директор на дирекция „Оперативни дейности“ към ГД ПБЗН, главен инспектор Костадин Чифлигаров – началник сектор „Доброволни формирования“ към ГД ПБЗН, Силвия Петрова – инспектор в сектор „Доброволни формирования“ към ГД ПБЗН, Ралица Тодорова – инспектор в сектор „Доброволни формирования“ към ГД ПБЗН и комисар Калоян Милтенов – началник на 01 РУ – СДВР, заедно със своя екип.

Специално за мероприятието в двора на гимназията влезе пожарникарска кола с пълното оборудване, с което трябва да разполагат пожарникарите. По време на демонстрацията младежите от Доброволчески отряд „Изгрев“, съвместно със служители на ГД ПБЗН, направиха симулации на кризисни ситуации със спасяване на човешки животи и гасене на пожар.

След прецизното изпълнение младите доброволци получиха от инж. Цветомир Жеков – кмет на район „Изгрев“, специално изработени за отряда тениски. Доброволците бяха наградени и от Директора на ГД ПБЗН с почетна грамота и пожарникарски дрехи.

 

1

 

2

3

5

6

7

8

9

10

11

13

14

15

16

„Децата с любов към птиците“

По идея на инж. Цветомир Жеков – кмет на район „Изгрев“ на 04.12.2018 г. успешно стартира инициативата „Децата с любов към птиците“ за поставяне на хранилки и къщички за дивите птици.

Малките приятели на птиците – учениците от ІІІ „б“ клас на 105 СУ „Атанас Далчев“, с класен ръководител г-жа Вержиния Иванова, успешно изработиха и заредиха със семена 18 хранилки за диви птици.

Някои от децата оцветиха със специално предвидени за целта бои част от къщичките за птици, които ще бъдат закачени в периода на гнездене на дивите птици (м. януари-февруари, 2019 г.). Освен децата, към работилницата за хранилки се присъединиха още учители, родители, г-жа Мариана Вълчева –представител на Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/, както представители на районната администрация – г-жа Евелина Стоянова – секретар на МКБППМН и г-жа Весела Политова – началник отдел „Образование“.

Децата с нетърпение очакват поставянето на хранилките, планирано за петък, 07.12.2018 г., когато заедно с кмета на СО – район „Изгрев“ ще закачат хранилки в двора на 105 СУ и в градинката при КАТ.Малко след това на същия ден децата от ІV „в“ клас на 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ ще закачат останалите 15 готови хранилки в двора на 119 СУ, пред район „Изгрев“ и на площад „Радой Ралин“.

Тази инициатива има за цел от една страна подхранване и подслоняване на някои от дивите пойни птици през зимата и от друга – възпитаване у децата на любов, грижа и хуманно отношение към пернатите с цел превенция на агресията и жестокостта към животните.

Идеята на инициативата е да прерасне в традиция като ежемесечно от СО – район „Изгрев“ се осигуряват семена на училищата, за да могат учениците да зареждат хранилките на птиците. Поставените хранилки ще бъдат отбелязани на интерактивната карта на БДЗП за хранилки, къщички и поилки.

1

2

3

4

6