Новини

ОТКРИВАНЕ НА СТРИЙТ ФИТНЕС ПОЛЩАДКА В РАЙОН “ИЗГРЕВ“ В ГРАДИНКАТА ПРИ КАТ СЪС СВЕТОВНИЯ И ВИЦЕОЛИМПИЙСКИ ШАМПИОН ПО СПОРТНА ГИМНАСТИКА ЙОРДАН ЙОВЧЕВ

Кметът на столичния район "Изгрев" инж. Цветомир Жеков, заместник-кметът на Столична община доц. Тодор Чобанов и директорът на дирекция „Превенция, интеграция, спорт и туризъм” на Столична община д-р Ирена Димитрова откриха модерна стрийт фитнес площадка с комбинирана многофункционална тренировъчна конструкция, разположена в градинката при КАТ. Г-н Тодор Чобанов посочи, че съоръжението е 33-та площадка от този вид за безплатен спорт на открито от типа на стрийт фитнеса, на която младежи могат да прекарват по полезен начин свободното си време.

Специалният гост, легендата на българската спортна гимнастика Йордан Йовчев, импровизирано се присъедини към учениците от общинските училища и младежи от район „Изгрев“, които направиха демонстрация на гимнастически упражнения на фитнес уредите. На новото гимнастическо съоръжение се състоя и турнир за ученици от няколко училища в район „Изгрев“ като част от поредица състезания, организирани от Столична община и от клуба по гимнастика "Стрийт уъркаут България" с председател Йордан Йовчев. 

Шампионът и районният кмет инж. Жеков връчиха награди на участниците.

001

002

003 2

004

005 2

006

007

Кметът на СО-район "Изгрев" инж. Цветомир Жеков и посланикът на Япония Н. Пр. Шиничи Яманака на посещение в Софийската професионална гимназия по електроника "Джон Атанасов"

В рамките на усилията на кмета СО - район „Изгрев“ инж. Цветомир Жеков да съдейства за взаимното опознаване между училища и културни средища в района с представители на 14 посолствата от 4 континента, бе организирано посещение на посланика на Япония Н. Пр. Шиничи Яманака в Софийската Професионална гимназия по електроника /СПГЕ/ „Джон Атанасов“ на 14 март.

На срещата с преподаватели и ученици посланик Яманака изрази специална благодарност към районния кмет инж. Жеков, който го съпровождаше, за идеята да се запознае с тази единствена по рода си столична гимназия.

Във встъпителните си думи инж. Цветомир Жеков подчерта, че в разнообразния образователен профил на район „Изгрев“ Професионална гимназия по електроника „Джон Атанасов“ заема открояващо се място и постиженията на учениците представляват гордост, което той сподели през месец януари в първата си среща с новия ръководител на дипломатическата мисия на Япония, която се намира в „Изгрев“.

Японският посланик бе впечатлен от амбициозната учебна програма и съпътстващите активности на гимназията, от международните й контакти и отличия, с които го запознаха директорът инж. Полина Костова, както и преподаватели по различни учебни предмети. В /СПГЕ/ „Джон Атанасов“ 1020 ученици се обучават в 6 специалности - Системно програмиране, Компютърна техника и технологии, Компютърни мрежи, Възобновяеми енергийни източници, Микропроцесорна техника, Промишлена електроника. Те провеждат международни практики и стажове, вземат участие в състезания и изложения в Англия, Ирландия, Германия, Чехия, Турция. В състоялия се разговор, посланик Яманака, който е бил заместник министър на образованието, културата, спорта, науката и технологиите на Япония, отговори на въпроси за модела на взаимодействие между училището, висшето образование, науката и бизнеса в родината си, и от своя страна прояви интерес към тенденциите в България.

Н. Пр. Шиничи Яманака бе истински въодушевен от представянето на иновативни проекти на ученици от „Лабораторията по възобновяеми енергийни източници“ и от „Клуба по роботика“ с ръководители инж. Кирил Конов, Милена Гошева и инж. Анка Ушанова, учител по теоретична подготовка, ръководител на Microsoft IT Academy с образователен парк и сертификационен център. Посланикът с удоволствие изпробва действието на някои изобретения. Учениците споделиха радостта си, че имат възможност да представят идеите си и да разговарят с най-висшия представител в страната ни на емблематичната с високите си технологии Япония.

На сбогуване посланик Яманака изрази вълнението си, че е първият гост от Япония в Софийската Професионална гимназия по електроника „Джон Атанасов“, както и мотивацията си да съдейства за осъществяване на контакти с партньори в Япония.

2

3

7

8

11

15

16

Еко урок на открито „Изпращаме зимата и очакваме пролетта!”

На 14 март малките еколози от  І „а” клас на 119 СУ. „Акад. Михаил Арнаудов”, заедно с класния си ръководител г-жа Диана Кръстева, засадиха в двора на училището живото коледно дръвче, на което се радваха в класната стая по време на изминалите Коледни празници. За да приветстват настъпването на дългоочакваната пролет, малките еколози засадиха още пролетно дръвче, което предстои да разцъфне съвсем скоро с нежните си розови-бели цветове.

В тази своя инициатива децата бяха подкрепени от Кмета на СО – район „Изгрев” инж. Цветомир Жеков, който помогна, осигурявайки  експерти от отдел „Благоустройство и екология” на районната администрация, за да съдействат на децата при засаждането на дръвчетата и едновременно с това да ги запознаят с грижите, които трябва да полагат за тях и заобикалящата ги природа. Децата се включиха активно в засаждането и бяха развълнувани от това, че ще имат собствени дръвчета в двора на училището, за  които обещаха да се грижат и да пазят.  

1

2

3

4

5

6

ПЪРВОМАРТЕНСКИ ДРЪВЧЕТА – ПОЗДРАВ ОТ СО – РАЙОН „ИЗГРЕВ“

Служители от администрацията на столичния район „Изгрев“ декорираха в първомартенските цветове дръвчета на централни места в района като поздрав към живеещите и работещите тук.

martenica-obshtina

martenica2

martenica-pliska

martenica1

с пожелание баба Марта да донесе на всички Българи много здраве,разбирателство и просперитет!

В очакване на Баба Марта

С наближаването на месец март, по съвместна инициатива на кмета на район „Изгрев” инж. Цветомир Жеков и Областен информационен център /ОИЦ/ София, ученици на трите общински училища на територията на СО – район „Изгрев” – 11 ОУ „Св. Пимен Зографски”, 105 СУ „Атанас Далчев” и 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов”, се потопиха в духа на древната българска традиция и с радост и вдъхновение изработваха мартеници в офиса на Областния информационен център.

Материалите за мартениците бяха предоставени от ОИЦ София.

Така учениците още веднъж си припомниха, че Първи март е обичан български празник, който символизира идването на пролетта и носи пожелание за здраве и плодородие в началото на новия цикъл в природата, че традицията повелява на този ден да се закичим с мартеници за здраве. Те вплетоха бял и червен конец със знанието, че цветовете имат смисъл. Червеният цвят е символ на кръвта и живота, а белият – на чистота и щастието.

Тези, които ще закичат мартениците, изработени с любов от ученици от столичния район „Изгрев“, знаят, че те се носят до появата на първото цъфнало дърво или на първата прелетна птица. След това се закичват на цъфнало дръвче.

1

2

Актуализирана Програма за управление на качеството на атмосферния въздух в София до 2020г.