Новини

„Децата с любов към птиците“ 21.02.2019 г.

Продължава инициативата „Децата с любов към птиците“, организирана по идея на кмета на район „Изгрев“ - инж. Цветомир Жеков, за поставяне на хранилки и къщички за диви птици. Главните участници в нея са учениците от ІІІ „б“ клас на 105 СУ „Атанас Далчев“, с класен ръководител г-жа Вержиния Иванова и възпитаници от IV „в“ клас на 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“, с класен ръководител г-жа Теодора Иванова. В два поредни дни децата, подпомогнати от служителите на СО – район „Изгрев“ – Евелина Стоянова – секретар МКБППМН, експертите от отдел „Образование“ - Йоанна Кондева и Даню Найденов и представителите на Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/ Димитър Градинаров и Мариана Вълчева, бяха активни участници в монтирането на къщичките и хранилките в двора на своите училищата. Експертите от БДЗП запознаха децата с много любопитни факти за пернатите и обясниха, че поставените къщички са със специално предвидени за диви пойни птици размери, а отворът им е съобразен специално с техния ръст. Освен в двете училища, къщички и хранилки са поставени и в градинката при КАТ, в двора на СО – район „Изгрев“ и на други подходящи места в района.

Финалното поставяне на къщички и хранилки за тази година предстои следващата седмица в двора на ПГФК „Княгиня Евдокия“. Хранилките за птици, къщичките, семената и останалите пособия са осигурени със съдействието на МКБППМН при СО – район „Изгрев“.

0001

0002

0003

Столичният район „Изгрев“ е един от първите райони, в който бе поставен специален контейнер за събиране на ненужни дрехи и обувки.

Столичният район „Изгрев“ е един от първите райони, в който бе поставен специален контейнер за събиране на ненужни дрехи и обувки.

Контейнерът е разположен на площад “Радой Ралин“ (до бившето кино "Изток") и е част от системата за събиране и третиране на текстилни отпадъци, която Столична община започна да разработва в началото на 2019 г. Целта е постепенно да се изгради устойчива система за събирането и последващо третиране на този вид отпадъци, подобно на останалите вече изградени и успешно работещи 12 системи за събиране на различни потоци отпадъци в София, включително опаковки, зелени отпадъци, електрическо и електронно оборудване, опасни отпадъци, батерии, акумулатори, излезли от употреба МПС и други.

„Опитът ни през изминалата година показа, че гражданите имат нагласа да изхвърлят разделно и текстилните си отпадъци. Резултатите дадоха основание на кмета в края на 2018 г. да предложим на Столичния общински съвет да започнем да изграждаме система за събиране на текстилни отпадъци. След като преминахме през необходимите нормативни процедури и беше избран изпълнител за събирането и последващото третиране на отпадъците, сега стартираме с разполагане на 20 контейнера в различни квартали на Столичната община, като предстои броят им постепенно да се увеличава“. Това коментира зам.-кметът по екология в Столичната община Йоана Христова при представяне на контейнерите.

На територията на Столична община са разположени и временни контейнери за текстил, чийто адреси могат да бъдат намерени на сайта на Столичния инспекторат.

Адресите на всички контейнери могат да бъдат намерени на сайта на Столична община – www.sofia.bg/waste 

dsc04109

dsc04110

dsc04121

dsc04127

Кметът Жеков бе гост на форум на тема „Общество, антикорупция и администрация“

На 20.02.2019 г. инж. Цветомир Жеков – кмет на СО – район „Изгрев“ бе специален гост на лекционен и дискусионен форум на тема „Общество, антикорупция и администрация“. Форумът се реализира по проект, съфинансиран от Програма Европа 2019, а бенефициент  е Академията за иновации и развитие с председател проф. Иван Величков. Събитието се проведе в общинската зала на ул. „Антон П. Чехов“ № 16 А, която е предоставена от кмета на района за безвъзмездно ползване на Академията за иновации и развитие с цел подкрепа на академичната общност и развитие на научна дейност.

Инж. Жеков благодари на проф. Величков за поканата и поздрави участниците с добре дошли на територията на район „Изгрев“. В приветствието си инж. Жеков изтъкна, че за района е привилегия представители на висшата академична общност да развиват своята научна дейност именно в тук и пожела на всички участници във форума успешна и ползотворна работа.

1

2

3

Ученически игри 2018/2019

Ученически игри 2018/2019

Първи етап – Районни първенства по

Баскетбол – Тенис на маса – Волейбол

Район „ИЗГРЕВ”

По инициатива на кмета на СО – район „Изгрев” – инж. Цветомир Жеков, на 19.01.2019 г. и на 20.01.2019 г. се проведоха състезанията от Първи етап на Ученически игри за 2018/2019 г.

Участие в Районните първенства взеха учениците от петте училища на територията на район „Изгрев” – 11 ОУ „Св. Пимен Зографски”, 105 СУ „Атанас Далчев”, 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов”, СПГЕ „Джон Атанасов” и ПГФК „Княгиня Евдокия”. Състезанията се проведоха, както следва:

Районно първенство по баскетбол – 19.01.2019 г. – 105 СУ

възрастова група 8-10 клас/юноши:

119 СУ – СПГЕ 81:65

Районно първенство по тенис на маса – 19.01.2019 г. – 11 ОУ

възрастова група 8-10 клас/юноши:

105 СУ – 119 СУ 0:3

възрастова група 11-12 клас/юноши:

105 СУ – СПГЕ 1:3

Районно първенство по волейбол – 20.01.2019 г. – 105 СУ

възрастова група 8-10 клас/юноши:

119 СУ – СПГЕ 0:2

възрастова група 8-10 клас/девойки:

ПГФК – 119 СУ 0:2

възрастова група 11-12 клас/юноши:

105 СУ – СПГЕ 0:2

възрастова група 11-12 клас/девойки:

105 СУ – ПГФК 0:2

Кмета на СО – район „Изгрев” – инж. Цветомир Жеков, изказва своята благодарност към директорите, ученическите отбори, техните учители и ангажираните лица за включването им в районните състезания. Учениците бяха мотивирани и ентусиазирани да играят с голямо удоволствие и да покажат най-добрите си спортни умения по баскетбол, тенис на маса и волейбол.     

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

13

       

Съобщение до адресно регистрираните лица на адрес:

Гр. София, община Столична, район "ИЗГРЕВ" , ул. "158" №7

ul.158 7

Гр. София, община Столична, район "ИЗГРЕВ" , бул. "Г.М. Димитров" № 24А (заличен)

G.M.Dimitrov 24A

КМЕТЪТ НА СО-РАЙОН „ИЗГРЕВ“ ИНЖ. ЦВЕТОМИР ЖЕКОВ ПРОВЕДЕ СРЕЩА С НОВИЯ ПОСЛАНИК НА РЕПУБЛИКА КУБА Г-ЖА КАРИДАД ЯМИРА КУЕТО МИЛИАН

На 8 януари 2019 г. се състоя разговор на кмета на столичния район „Изгрев“ инж. Цветомир Жеков с извънредния и пълномощен посланик на Куба у нас г-жа Каридад Ямира Куето Милиан.

Инж. Жеков изрази задоволството си от интереса на новия ръководител на тази дипломатическа мисия към района, в който освен посолството на Куба се намират още 12 посолства на държави от четири континента, както и международни организации и двустранни делови институции.

По време на разговора, състоял се в сградата на администрацията на „Изгрев“, кметът инж. Жеков очерта профила на този столичен район в областта на образованието, културата, деловата дейност, спорта, природата и инфраструктурата.

Посланик Куето Милиан беше впечатлена от усилията на СО- район „Изгрев“ да се поддържа жив духът на десетките интелектуалци от изобразителното изкуство и литературата с различни прояви. Бе обсъдена идеята творци от Куба да участват в традиционната Годишна художествена изложба под патронажа на районния кмет Жеков.

Кубинската посланичка сподели радостта си, че сградата на дипломатическата мисия се намира в близост до Борисовата градина и прояви интерес към факта, че една трета от зелените площи на столицата ни се намират на територията на район „Изгрев“.

Кубинската столица Хавана има 11 района и г-жа Куето Милиан изтъкна, че в новата Конституция на страната, която предстои да бъде одобрена с референдума през месец февруари т.г., ще бъде засилено мястото на местното самоуправление в обществено-политическия живот на страната. Това ще открие и възможности за бъдещо патрньорство на СО- район „Изгрев“ с подходящ район на Хавана.

Посланик Куето Милиан изтъкна отличните си впечатления от модерната динамика на София и нейния район „Изгрев“, от съчетаването на модерното строителство с богатите културно-исторически традиции.

В този контекст тя открои с поглед и към Пловдив – Европейската столица на културата, вдъхновила и един от големите кубински поети, свързан дърбоко с България – Николас Гилен, който е написал прекрасното стихотворение „Малка пловдивска балада“ .

В срещата участваха още заместник-районният кмет Веселин Петков и началникът на Отдел „Образование и култура“ Весела Политова.

1

2

3

4

5

6

7

10

 

Коледни подаръци за детските градини в район „Изгрев“

По инициатива на кмета на район Изгрев – инж. Цветомир Жеков, за трета поредна година по случай предстоящите светли празници бяха поднесени подаръци на всички яслени и градински групи от седемте детски градини и детската ясла, намиращи се на територията на район Изгрев. Подаръците, носещи духа на Коледа, бяха връчени от заместник-кмета Веселин Петков и началникът на отдел Образование – Весела Политова, с пожелания към децата да бъдат здрави, игриви, усмихнати, обичани и да посрещнат топлите и светли празници, украсявайки ги със своите истински и красиви усмивки!

 

1

2

3

4

5

6

7

8

10