Новини

Служители от СО – район „Изгрев“ организираха инициатива под надслов „С усмивка и цвете в ръка да кажем „Здравей“ на пролетта“ с децата от ДГ № 23 „Здраве“

По случай настъпването на пролетта, служители от СО – район „Изгрев“ организираха инициатива под надслов „С усмивка и цвете в ръка да кажем „Здравей“ на пролетта“ с дечица от 23 ДГ „Здраве“.

Възпитаници от всички групи, с помощта на екипа на отдел „Образование“, изработиха цветя и картички с пролетни мотиви, а кметът на района, инж. Цветомир Жеков, и неговият заместник - Веселин Петков поздравиха децата за прекрасните им творения.

Използваните техники при изработката на цветята и картичките бяха съобразени с възрастовите особености на децата, а направеното от тях остана като подарък за техните родители.

Целта на инициативата е възпитаване у подрастващите на чувство на естетика и формиране на позитивно отношение към природата.

Всички материали бяха осигурени от СО – район „Изгрев“.

Ръководството на общинската администрация благодари за положителните емоции, топлото посрещане и добрата организация на директор на 23 ДГ „Здраве“ Милена Митова и целия екип на детската градина.

1

2

3

4

5

img 2498

img 2510

Над 500 ученици бяха обхванати в инициативата на кмета на СО – район „Изгрев“, инж. Цветомир Жеков, за превенция на трафика на хора и употребата на психоактивни вещества

Над 500 ученици от 7-ми до 12-и клас бяха обхванати в инициативата за превенция на трафика на хора и употребата на психоактивни вещества, която се проведе в пет училища на територията на СО – район „Изгрев“.

Лекциите на теми „Трафик на хора“ и „Вредата от употребата на психоактивни вещества“ бяха проведени от служителите от СДВР: инспектор Петър Петров, група „Детска престъпност“, инспектор Людмил Тодоров, трета група „Палежи и проституция“ – 8-ми сектор и инспектор Петьо Петков, сектор „Наркотици“.

Темите предизвикаха интерес сред подрастващите и след приключване на лекциите бяха обсъждани въпроси, възникнали по време на представянето им, свързани с вредите за организма, следствие употребата на психоактивни вещества и рисковете от попадане в канали за трафика на хора.

Инициативата е на кмета на СО – район „Изгрев“, инж. Цветомир Жеков, в качеството му и на председател на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, със съдействието на началника на 01 РУ – СДВР, комисар Калоян Милтенов.

Превенцията на употреба на психоактивни вещества продължава следващата седмица с постановката „Спасителят“ на театрална формация „Улична банда“ с включена публична лекция на актьора Ивайло Захариев във връзка с вредата от употребата на ПАВ.

Инициативата ще се проведе в НЧ „Николай Хайтов“ в рамките на три дни (25-27 март) и ще обхване ученици от четири училища в района, уточняват от МКБППМН.

img 2337

img 2343

img 2352

img 2353

img 2356

img 2361

img 2369

img 2385

img 2388

Възстановяват се строително-ремонтните дейности за реализирането на обект: „СО – р-н „Изгрев”, ж.к. Дианабад, бл. 3-А“ по Програмата за „Енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради“

Работна среща, във връзка с предстоящо възстановяване на строително-ремонтните дейности за реализирането на обект: „СО – р-н „Изгрев”, ж.к. Дианабад, бл. 3А“ по Програмата за  „Енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради“, се проведе на 14. 03. 2019г. На нея присъстваха представители на собствениците, строителния надзор, фирмата изпълнител и инвеститорския контрол, както и зам-кметът на СО – район „Изгрев“ арх. Павлета Пеловска.

На срещата бяха обсъдени организационните задачи преди възобновяването на съществената дейност по строително-монтажните работи включени в проекта и срокове за завършването му.

Дейностите по обновяване на сградата, в която са разположени 132 апартамента, стартираха след издадено Разрешение за строеж и откриване на строителната площадка през м. август 2018 г. Живеещи в блока споделиха преките си наблюдения, свързани с по-ниските сметки за ток и отопление.Блокът е един от 25-те, които са подали Заявление за интерес и финансова помощ и са одобрени по Програмата на територията на район „Изгрев”. Към момента изцяло обновени са бл. 23 в ж.к. Дианабад и бл. 1 в ж.к. Изток, а за бл. 303 и 304 в ж.к. Изгрев и бл. 216 в ж.к. Изток са издадени Разрешителни за строеж и предстои откриване на строителна площадка.

 Санирането цели повишаване на комфорта на обитателите, а комфорта е здраве. Икономисва се енергия , увеличават се енергийната ефективност и съответно живеете в по-здравословна среда, а и не на последно място, спомага за опазване на околната среда и намаляването  на вредните емисии.

 

1

2

3

4

5

 

Столична община стартира кампания за безплатна подмяна на отоплителни уреди

От 13 март до 13 юни 2019 г. домакинства на територията на Столична община могат да заявят желанието си за участие в Кампанията, чрез образец за намерение, който се подава в районната администрация/кметството/кметския наместник по местонахождение на имота.

Допустими за участие са всички домакинства, които се отопляват на твърдо гориво (дърва и въглища).

               Битовото отопление на твърди горива (въглища и дърва) е сред основните източници за замърсяването на въздуха на територията на Столична община. Изгарянето на големи количества въглища и дърва имат значителен принос в замърсяването с фини прахови частици (ФПЧ10). Видът и състоянието на твърдите горива за отопление през студения сезон също е важeн. Измерванията на съдържанието на ФПЧ10 в атмосферата показват, че през зимния сезон превишенията на нормите за чистота на въздуха са в пъти повече от тези през летния сезон, което доказва силното влияние на битовото горене през този период. Използването на стари печки и котли води до допълнително замърсяване на въздуха. Замърсяването на въздуха има отражение и върху човешкото здраве.

ЗАЯВЛЕНИЕ - образец 

 

poster

Инициатива за превенция на трафика на хора и употребата на психоактивни вещества се провежда в училищата на територията на СО – район „Изгрев“

По инициатива на кмета на СО – район „Изгрев“, инж. Цветомир Жеков, в качеството му и на председател на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните и със съдействието на началника на 01 РУ – СДВР, комисар Калоян Милтенов, се реализира инициатива за превенция на трафика на хора и употребата на психоактивни вещества (ПАВ) в училищата на територията на района.

Днес се състояха първите лекции с десетокласници от 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ на теми „Трафик на хора“ и „Вредата от употребата на психоактивни вещества“.

В ролята на лектори влязоха служителите от СДВР: инспектор Петър Петров, група „Детска престъпност“, инспектор Людмил Тодоров, трета група „Палежи и проституция“ – 8-ми сектор и инспектор Петьо Петков, сектор „Наркотици“.

До края на седмицата предстоят срещи и с учениците от 11 ОУ „Св. Пимен Зографски“ (на 12.03.2019 г.), 105 СУ „Атанас Далчев“ (на 13.03.2019 г.), ПГФК „Княгиня Евдокия“ (на 14.03.2019 г.) и СПГЕ „Джон Атанасов“ (на 15.03.2019 г.).

img 2335

img 2336

img 2337

img 2339

Честит 8-ми март!

Уважаеми дами,

За мен е удоволствие да Ви поздравя по случай 8-ми март - Международния ден на жената. Пожелавам Ви да бъдете обичани и обичащи, все така с упоритост да преследвате мечтите си и да преодолявате с лекота предизвикателствата на живота.

Вие сте нашето вдъхновение, копнеж и сила. Вие сте очите, с които виждаме красотата на света. Бъдете до нас във всеки един момент от живота ни, защото имаме нужда от Вас!
Нека женската обич, топлина и усмивки винаги да озаряват света!

Честит 8-ми март!

инж. Цветомир Жеков,

кмет на СО – район „Изгрев“

8mart01

105 СУ „Атанас Далчев“ в район „Изгрев“ посрещна заедно с районния кмет инж. Жеков и Н. Пр. Наргиз Гурбанова избрания от посланика на Азербайджан “Посланик за един ден“.

По съвместна инициатива на посланика на Република Азербайджан д-р Наргиз Гурбанова и кмета на СО – район „Изгрев“ инж. Цветомир Жеков, четвъртокласници от 105 СУ „Атанас Далчев“ се срещнаха с Гергана Георгиева - избрана от дипоматическата мисия на Азербайджан по проекта „ Посланик за един ден „.

Конкурсът „Посланик за един ден“ се организира за втора поредна година от дамите от Дипломатическия корпус в България, по идея на посланичката на Великобритания. Инициативата се провежда по повод Международния ден на жената - 8 март и дава възможност на млади български момичета да влязат в ролята на дамите- посланици.

Срещата в 105 СУ„Атанас Далчев“ е резултат от отличните отношения, които СО-район „Изгрев“ поддържа с 13-те посолства от 4 континента, които се намират на територията на нашия район, между които и дипломатическата мисия на Азербайджан. Нейният ръководител д-р Наргиз Гурбанова проведе първата си среща с инж. Цветомир Жеков непосредствено след пристигането си в България преди 3 години, по време на която беше очертано бъдещото сътрудничество.

Тази година в ролята на „Посланик за един ден“ на Азербейджан влезе 15-годишната Гергана Георгиева от Видин, която учи „Компютърна техника и технологии“ в Професионална гимназия „Асен Златаров“. По този повод тя заедно с преподавателя си по Информационни технологии г-жа Десислава Цокова, изнесе открит урок на учениците от 4г клас с класен ръководител г-жа Мария Стоилкова. Децата научиха повече за технологиите, програмирането и роботиката. Най-голям интерес за учениците бе демонстрацията на Гергана как се изработва робот, както и видео от състезание по роботика, в което тя участва заедно със съучениците си от Видин.

На събитието присъстваха освен кметът инж. Жеков, Н. Пр. г-ж Гурбанова, зам.- кметът на СО – район „Изгрев“ Веселин Петков, началникът на отдел „Образование“ Весела Политова, посрещнати от домакините - г-жа Цветанка Костадинова – директор на 105 СУ „Атанас Далчев“ и преподаватели.

 

img 2272

img 2288

img 2290

img 2310

img 2315