Новини

Уважаеми жители на СО – район „Изгрев“

     В навечерието на най-големия християнски празник – Възкресение Христово, приемете моите и на общинската администрация пожелания за много здраве, щастие и успехи.Нека бъдем озарени от светли мисли и нови радостни мигове, а сърцата ни се изпълнят с мир, вяра и любов.

Пожелавам на всички щастливи и спокойни празнични дни с любимите Ви хора!

инж. Цветомир Жеков,
кмет на СО – район „Изгрев“

Velikden sn

Стартираха ремонтните дейности по част от тротоарите на ул. „Васил Калчев” и „Владимир Трендафилов” в ж.к. „Дианабад”

 

Стартираха ремонтните дейности по част от тротоарите на ул. „Васил Калчев” и „Владимир Трендафилов” в ж.к. „Дианабад”. Същите са в непосредствена близост до 105 СУ „Атанас Далчев”, 49 ДГ „Радост” и 34 ДГ „Брезичка”.

Реконструкцията ще осигури безопасно достигане до училището и детските градини, като ще се осигури свързаност с вече ремонтирани тротоари по ул. „Васил Калчев”, ул. „Владимир Трендафилов”, ул. „Проф. Константин Чилов”, ул. „Крум Кюлявков”, ул. „Пимен Зографски” и др.

Предвидено е конструктивно заздравяване на основата, полагане на нови бордюри и цялостна подмяна на тротоарната настилка.
Ремонтните дейности
, които ще приключат през м. май 2019 г., се наложиха след установени участъци в лошо конструктивно състояние, предпоставка за сериозни инциденти, както и образуване на завирявания при дъждовно време.

При кръстовищата ще се осигури достъпна среда, съгласно Наредба №4 от 01 Юли 2009 г. за проектиране, изпълнение и поддържане на строежите в съответствие с изискванията за достъпна среда за населението, включително за хората с увреждания.

Рехабилитацията се осъществява след възлагане от страна на СО, по предложение от районната администрация, като финансирането е осигурено по линията на Програмата на Столична община за ремонт на инженерната инфраструктура.

 1

2

3

4

5

6

7

 

ХХIV традиционна годишна изложба на художниците от район „Изгрев“

Столичният район „Изгрев“ организира ХХIV традиционна годишна изложба на художниците, живеещи и/или работещи на територията на СО – район „Изгрев“. Изложбата през 2019 година е посветена на 130 години от рождението на именития български художник-пейзажист и майстор на акварелната живопис Константин Щъркелов, който е живял и творил в район „Изгрев“. На територията на район „Изгрев“ има и улица, която носи неговото име.

В периода 15 май 2019 г. – 12 юни 2019 г. експозицията от картини ще бъде изложена в сградата на Интерпред – СТЦ София АД – в галерийното пространство на Арт – Плейс (кв. „Изгрев“, бул. „Драган Цанков“ № 36, метростанция „Жолио Кюри“), а скулптурите, пластиките и керамиките – в сградата на СО – район “Изгрев”, ул. „Атанас Далчев” № 12, ет. 2, фоайе.

Изложбата е сред главните събития, с които в район „Изгрев“ се отбелязва светлия празник - 24 май.

Официалното откриване ще се състои на 14 май 2019 г. от 18,00 ч. в сградата на Интерпред – СТЦ София АД. И тази година ще бъде спазена традицията по награждаване на три творби в изложбата от Кмета на район „Изгрев“ – инж. Цветомир Жеков, в следните категории: Награда на Кмета, Награда за изпълнение и Награда за млад автор до 40 г. Наградени ще бъдат и три детски рисунки, участвали в Първи районен конкурс „Рисувам в „Изгрев“ 2019.

Изложбата се осъществява със съдействието на Съюза на българските художници и Интерпред – СТЦ София АД и е част от Календара на културните събития на Столична община.

izgrev izlojba plakat 500x700mm

Открит урок по Безопасност на движение по пътищата се проведе в ДГ 49 „Радост“

На 22.04.2019 г. в ДГ 49 „Радост“ се проведе открит урок по Безопасност на движение по пътищата. С много артистизъм, усмивки и забавление децата от градината показаха на своите родители, учители и гости какво са научили за опознавателните знаци, отговорността и задълженията за опазване на живота и здравето на гражданите и правилата за безопасност на движението.

img 3098

img 3108

img 3109

img 3110

img 3137

img 3176

img 3190

Инициатива за Деня на Земята – 22-и април се провежда в СО – район „Изгрев“

Във връзка с наближаването на Деня на Земята – 22-и април, СО – район „Изгрев“ организира инициатива под надслов „С палитра от цветя, създавай красота“. Днес младежите от клуб „Природозащитник“ на ПГФК „Княгиня Евдокия“ засадиха рози и карамфили в двора на училището си и оформиха българския трибагреник от цветни камъни.

В края на седмицата предстои с пролетни цветя да бъде украсена и тревната площ пред районната администрация, а на 22.04 ученици от 11 ОУ “Св. Пимен Зографски“ ще засадят дръвчета в своето училище.

Инициативата се осъществява със съдействието на кмета на район „Изгрев“ – инж. Цветомир Жеков и МКБППМН.

img 2950

img 2951

img 2952

img 2953

img 2992

img 2995

Ученици от от клуба по гражданско образование "Активен гражданин" към 119 СУ "Акад. М. Арнаудов" посетиха СО – район „Изгрев“

На 16.04.2019г. учениците от клуба по гражданско образование "Активен гражданин" към 119 СУ "Акад. М. Арнаудов", с ръководител г-жа Зоя Господинова, придружени от зам.директора на училището - г-жа Марияна Недялкова посетиха кметството на 
район "Изгрев" и се срещнаха с неговото ръководство - кмета - инж. Цветомир Жеков, зам.кметовете - арх. Павлета Пеловска и Веселин Петков и секретаря на общината - Станислава Колева. 
Инж. Жеков разказа на учениците как функционира институцията, по какви проекти се работи, с какви проблеми и трудности се среща в работата си в общината. След това се проведе интересна и плодотворна дискусия по важни за района и столицата проблеми. И двете страни останаха много доволни от срещата.

img 2921

img 2924

img 2925

img 2928

img 2933

img 2936

img 2938

Зам. кметът на СО – район „Изгрев“, арх. Павлета Пеловска участва в Европейската конференция за качеството на въздуха – Sofair 2019

Зам. кметът на СО – район „Изгрев“, арх. Павлета Пеловска и експерти от отделите “ИИБЕ” и “УТКРКС” взеха участие в  Европейската конференция за качеството на въздуха – Sofair 2019, която се проведе на 12 април. Инициативата е на кмета на София – г-жа Йорданка Фандъкова, която откри официално форума и направи кратък отчет за постигнатите резултати през последните години.

Събитието е организирано от Столична община, в партньорство със Съвместен изследователски център към Европейската комисия, и е подкрепено от мрежата на европейските градове EUROCITIES.

Форумът се провежда за втори път и привлича много международни гости, политици, експерти и неправителствени организации, които споделят своя опит от усилията си за по-чист въздух.

sofair